Berlingske Business

OW Bunker-banker stadig i skudlinjen

Tidligere chef i det krakkede selskab OW Bunker skal blive bag t
Foto:

De fire emissionsbanker bag OW Bunkers børsintroduktion klarede i første omgang søgsmålsfrisag for deres rolle i det spektakulære krak. De er dog stadig i kikkerten hos belgiske Deminor og Dansk Aktionærforening, mens ATP ikke vil udelukke, at bankernes rolle ender i søgsmål.

Jim Pedersen, OW Bunker, bankerne, revisorerne, selskabets bestyrelse, Altor, Altors investorer. Listen over selskaber eller personer, der er blevet nævnt som mulige modtagere af de millionstore søgsmål i OW Bunker-sagen, er efterhånden lang.

Bagmandspolitiet leder efter kriminalitet i OW Bunker

Fredag varslede en række institutionelle investorer, at man engang efter sommeren vil sagsøge Altor, OW Bunker og flere medlemmer af selskabets ledelse for 800 mio. kroner. Den mest opsigtsvækkende fritagelse var emissionsbankerne Nordea, Morgan Stanley, Carnegie og ABG Sundal Collier. Juridisk chef hos spydspidssagsøgeren ATP, Kenneth Joensen, forklarede fredag til Berlingske, at man ikke mener, der er grundlag for et søgsmål mod bankerne på nuværende tidspunkt:

»Men det betyder ikke, at vi ikke på et senere tidspunkt kan vælge at lægge sag an mod andre, hvis vi finder, at der er grundlag for det,« siger Kenneth Joensen.

ATP

I kulissen og uafhængigt af det ATP-ledede søgsmål venter det belgiske konsulenthus Deminor. Her fortæller partner Erik Bomans, at man på vegne af en række investorer vil have et søgsmål på mellem 50-100 mio. euro klar inden for to måneder, og han ser det bestemt som en mulighed at sagsøge emissionsbankerne:

»Vi træffer vores egne beslutninger baseret på vores egne analyser. Vi har bankerne i søgefeltet, hvilket dog ikke nødvendigvis betyder, at vi sagsøger dem,« siger Erik Bomans til Berlingske.

Dansk Aktionærforening er ligeledes på vej med et søgsmål, der skal dække de små aktionærer i Foreningen OW Bunker-investors tab på 260 mio. kroner. Selv om man holder nøje øje med ATP-gruppens fremfærd, så har man ikke for nærværende tænkt sig at lade bankerne slippe:

»Vores undersøgelse indikerer, at de stadig har et ansvar. De er stadig på skydeskiven,« siger foreningens formand, advokat Morten Schwartz Nielsen.

ATP og de 26 andre sagsøgere i den danske gruppe går efter at få alle deres 800 mio. kroner ind ved søgsmålet mod Altor, OW Bunker og den tidligere ledelse. Men over for Berlingske Business gør Kenneth Joensen fra ATP det klart, at man ikke forventer sig det store fra søgsmålet mod selskabet OW Bunker:

»Udsigterne til at få noget fra selskabet, de er nok forsvindende små. Aktionærerne står jo sidst i konkursrækkefølgen,« siger han.

Det er endnu uklart, hvilke medlemmer af den tidligere ledelse, der vil blive sagsøgt. ATP vil ikke komme med konkrete navne, da man stadig arbejder på de egentlige stævninger, men det drejer sig om ledelsesmedlemmer fra såvel direktion som bestyrelse.

Den gruppe af privatpersoner er det dog mere tvivlsomt om belgiske Deminor vil gå efter:

»Vi ser også på alle dem, der er blevet sagsøgt af de danske investorer, men det er ikke sikkert, at vi går efter selskabet og dets direktører. For det er ikke kun et spørgsmål om ansvar, det er også et spørgsmål om, hvorvidt det giver økonomisk mening,« siger Erik Bomans.

Interne referater afslører: OW Bunker truet af fallit allerede

For Morten Schwartz Nielsen er såvel ansvaret som økonomien vigtigt. Det er vigtigt at få placeret ansvar, så en konkurs som OW Bunkers ikke sker igen, lader han forstå. Selv om direktionen må formodes at have relativt begrænsede midler i forhold til emissionsbankerne og Altor, vil de sandsynligvis også blive et af småaktionærernes søgsmål:

»De har jo forsikringsdækninger. Og så er det gode spørgsmål, hvad deres maksimum er? Der må vi jo få afklaret, hvor stor dækningen er,« siger Morten Schwartz Nielsen, »Så de er helt sikkert stadig i vores kikkert.«

OWB

Blandt de sagsøgte og deres advokat er der spredt undren over fremgangsmåden, som de 27 investorer har lagt for dagen. Omkring nytår varslede gruppen, at man kunne finde på at sagsøge, og i går fremlagde man så, at man vil gøre det efter sommeren. Fra ATPs side lyder det, at timingen skyldes færdiggørelsen af gruppens interne undersøgelse af forholdene. For John Korsø Jensen, der repræsenterer tidligere direktør i OW Bunker, Jim Pedersen, er der dog ikke noget sindsoprivende over gårsdagens udmelding:

»Jeg har egentlig ikke nogen kommentar til det, for der er intet nyt i det i forhold til udmeldingen ved årsskiftet,« siger han.

Hos kapitalfonden Altor, der førte OW Bunker på børsen, havde man hørt rygter om de danske investorers træk, men man hørte om det fra pressen. Presseansvarlig Tor Krusell har svært ved at kommentere på begivenhederne, fordi kapitalfonden ikke har fået en stævning endnu.

»Vi ved ikke, hvilken juridisk del af Altor, der vil blive stævnet og på hvilket grundlag, så det er meget svært at kommentere på,« siger han.

Tidligere chef i det krakkede selskab OW Bunker skal blive bag t

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen