Berlingske Business

Venturefonde rejser sig efter krisen

11BUSJannick-Nytoft.jpg
Direktør Jannick Nytoft for DVCA glæder sig over udviklingen for investeringsaktiviteten og mener, at tallene er et udtryk for, at der for alvor er ved at komme gang i venturemarkedet efter finanskrisen. Og sammenligner man med det øvrige Europa, går det slet ikke dårligt i Danmark, men der er stadig et stort uforløst potentiale inden for venture i forhold til eksempelvis USA.

De danske venturefondes investeringsniveau fortsætter opad og ligger på det højeste niveau siden krisen. Det er godt nyt for iværksættere og vækstvirksomheder.

Håbefulde iværksættere kan se frem til, at der kommer flere risikovillige venturekroner i omløb. Samlet set er den risikovillig kapital fra venturefondene nemlig på det højeste niveau siden krisen – og pilen peger fortsat opad.

Det viser en frisk analyse fra Vækstfonden og fondenes organisation DVCA, Danish Venture Capital and Private Equity Association.

De seneste 12 måneder op til tredje kvartal 2013 er investeringsaktiviteten for de adspurgte fonde, der udgør 77 procent af markedet, kommet op på knap halvanden milliard kroner. De to foregående år har niveauet været i nabolaget af 1,2 milliarder kroner. Lægger man estimater for de ikke-adspurgte fonde oven i tallet for de seneste 12 måneder, kommer man op på en investeret kapital på sammenlagt 1,9 milliarder kroner. Dermed er det samlede beløb ikke langt fra før-krise-niveauet, der var på lidt over to milliarder kroner.

Martin Vang_b.dk

Udviklingen glæder Jannick Nytoft, der er administrerende direktør for DVCA. Han mener, at tallene er udtryk for, at der for alvor er ved at komme gang i venturemarkedet efter finanskrisen.

»Venturemarkedet er i den grad stabiliseret efter krisen, og nu så meget, at vi med endnu en kvartalsanalyse i hånden, kan glæde os over, at venturefondenes investeringer fortsat er i fremgang,« siger han og tilføjer:

»Det er det højeste investeringsbeløb efter krisen, og viser klart den positive stime som venturemarkedet befinder sig i.«

Han mener også, der er tegn i sol og måne på, at udviklingen vil fortsætte den rigtige vej. Analysen viser, at over 70 procent af de adspurgte fonde nu forventer, at investeringsbeløbet vil fortsætte op det kommende kvartal. Ingen af fondene tror, investeringsniveauet vil dykke de kommende tre måneder.

DVCA-direktøren peger som et eksempel på den eksisterende aktivitet på nyheden fra sidste uge om, at venturefonden Northzone meldte sig klar med en ny risikovillig fond målrettet teknologivirksomheder, der pt. indeholder 1,1 milliarder friske kroner og som ventes at komme op på halvanden milliard kroner, snarligt.

pix-pengesedler

At der pt. netop er interesse for danske virksomheder, når det kommer til kapitalindskud, viser opgørelsen for brancheorganisationen også. Her peger pilen på, at fondene ser med stigende interesse på de danske investeringsmuligheder. Knap halvdelen af fondenes investeringer er sket i Danmark over de seneste 12 måneder. Året før var tallet mindre – to år inden var det dog på niveau med det seneste.

Danmark har potentiale

DVCA-direktøren mener, at der ligger nogle spændende år forude, med interessante projekter i pipelinen. Men der er også brug for det.

Den danske venturebranche har haft svære vilkår, lige siden fondene begyndte at dukke op for knap 15 år siden. Først blev de ramt af dotcom-boblen ved årtusindeskiftet, herefter kom finanskrisen i 2008 og den efterfølgende økonomiske afmatning.

Derfor peger Jannick Nytoft da også på, at det kan være nu, at venturefondene kommer til deres ret.

28BUSPix-pengesedler.jpg

»Man har endnu ikke vist sit fulde potentiale i Danmark. Sammenlignet med det øvrige Europa går det ikke så dårligt i Danmark på den front, men sammenligner man eksempelvis med USA, så er der ingen tvivl om, at der er et stort uforløst potentiale inden for venture,« siger han og tilføjer:

»Jeg er ikke i tvivl om, at vi de kommende år vil se langt flere succeser. Venturemarkedet er ved at vågne op.«

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) noterer sig med tilfredshed udviklingen. Adgangen til venturekapital er i hans øjne » en væsentlig faktor for nye virksomheders vækst og jobskabelse«.

»Det er meget positivt, at Ventureinvesteringerne ser ud til at tage fart. Nu er det jo nok ikke alle investeringerne, der går til danske virksomheder, men at vi har stærke ventureinvestorer i Danmark er, som jeg ser det, en stor fordel, også for de danske virksomheder,« siger Henrik Sass Larsen og tilføjer:

»Med et solidt marked for venture i Danmark får de danske virksomheder alt andet lige noget lettere ved at skaffe sig venturefinansiering, end hvis de skal til London eller Stockholm for at skaffe kapitalen. Og vi øger sandsynligheden for, at de gode ideer realiseres i Danmark frem for i udlandet.«

14BUSsilicon-valley.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen