Berlingske Business

Velfærdsindustri på trods

ARKIVFOTO. Udgifterne til det danske sundhedsvæsen er faldet me
Foto:

I disse valgtider tales der meget om øget velfærd, men hvordan den skal finansieres er der desværre ikke mange, der interesserer sig for.

En af mulighederne er at udnytte den omfattende viden, der findes om pleje af ældre og syge i det danske offentlige sundhedssystem. Det er på mange måder forud for, hvad vi ser andre steder i verden.

Uden for valgperioder taler mange politikere da også henført om, hvordan denne viden kan udnyttes til at skabe en ny »velfærdsindustri«. Det vil sige en gruppe virksomheder som kan udvikle nye fysiske og digitale hjælpemidler, der gør tilværelsen lettere for ældre, syge og handicappede borgere.

Den slags produkter og ydelser er der et stort marked for globalt. Problemet i Danmark er, at hele sundhedsvæsenet er offentligt organiseret. Det har ikke mulighed for at agere smidigt sammen med private velfærds-virksomheder, som ofte er små og sårbare. Derfor bliver det ved snakken med al den dér velfærdsindustri.

Hjæmmehjælp

Der findes eksempler på, hvordan det trods alt er lykkedes at skabe velfærdseksport ud af løsninger, som oprindelig var tænkt til helt andre formål. De nye digitale låsesystemer i ældreplejen er drevet af markedet, ikke af alverdens små innovations-ordninger med offentlig støtte, som alligevel ikke virker. Og de eksporteres faktisk allerede til flere europæiske lande. Er de private virksomheder, som interesserer sig for offentlige behov, tilstrækkeligt robuste, kan der godt opstå en velfærdsindustri »på trods«.

Fordelen i Danmark er, at kunden kan være ganske stor og med ensartede behov, hvis det lykkes for en privat virksomhed at få en ordre i det offentlige sundhedssystem.

02BUSPix-vaekst-Jeannette.jpg

Mange gode kræfter arbejder for at overvinde hurdlerne for at få en velfærdsindustri på banen. Større koordinering og mere markedstænkning kunne måske løse problemet, sådan som det ser ud til at blive løst i ældreplejen med digitale låse- og nødkaldssystemer.

Men en højere grad af udlicitering og kommercialisering er også nødvendig i sundhedssystemet, hvis en velfærdsindustri for alvor skal få fat. Det betyder ikke, at alle sundhedsydelser skal koste penge. Det handler i højere grad om, hvordan de skal produceres.

Tænketanken DEA har peget på, at landets kommuner og regioner ikke måles på, om de er med til at skabe grobund for nye private virksomheder. De skal derimod løse velfærdsopgaver, og det er her, skatteydernes penge sættes ind. DEAs løsning er at sende offentlige innovationsmidler til kommunerne. Konsekvensen bliver, at der bliver færre til private virksomheder.

RB PLUS Ældre mærker den kommunale sparekniv

Man skulle tro, at veldrevne kommuner trods alt kunne finde finansiering til at samarbejde med private virksomheder, men kan man ikke det, må andre modeller i spil. Det er trist, at der sker så lidt på området. Det ender med, at svenskerne og amerikanerne løber med markedet, mens vi bare snakker herhjemme.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen