Berlingske Business

»Vækstfonden afviste at benytte Flex Funding«

ThomasSvart
Thomas Svart, direktør i Rich Ebbesen ApS, fik ja til vækstkaution i Vækstfonden, men bankerne ville ikke finansiere virksomheden. Det ville Flex Funding, men så ville vækstfonden ikke længere stille vækstkaution. Det blev en kedelig oplevelse og en forhindring for at komme i gang, og han undrer sig over, at Vækstfonden er låst i disse rammer.

Iværksætter Thomas Svart ville gerne have lånt penge til sin virksomhed via låneportalen Flex Funding, men det blev umuliggjort af, at Vækstfonden udelukkende vil stille sikkerhed for lån, der optages i pengeinstitutterne.

Hvis du kan få et lån i banken, så kan vi hjælpe dig med at stille sikkerhed for lånet. Hvis du låner penge andre steder, må du klare dig selv. Sådan lød beskeden fra det statslige selskab Vækstfonden til iværksætteren Thomas Svart, da han skulle bruge finansiering til sin virksomhed Rich Ebbesen ApS, der sælger maskiner til grafisk brug.

Til BM Business

Vækstfonden har ellers som erklæret formål, at den »skal fremme vækst og fornyelse i små og mellemstore virksomheder for på den måde at opnå større samfundsøkonomisk afkast«. Det var dog ikke tilfældet i Thomas Svarts situation. Han havde fået nej til lån i en række banker, selv om Vækstfonden kunne bidrage med Vækstkaution, men da Thomas Svart efterfølgende fik mulighed for at låne penge via låneportalen Flex Funding, der formidler lån fra private investorer til virksomheder, ville Vækstfonden ikke længere hjælpe ham.

»Vækstfonden vil ikke gøre brug af andre finansielle muligheder end bankerne, og det er synd, for jeg havde en rigtig fin snak med Flex Funding. Men jeg kunne mærke modstanden fra Vækstfonden, som var afvisende over for brugen af Flex Funding. Jeg måtte gerne bruge det, men så ville Vækstfonden ikke hjælpe mig længere. Det var meldingen,« siger Thomas Svart.

Fik ikke nogen begrundelse

Thomas Svart fik ikke nogen begrundelse for, hvorfor Vækstfonden kun vil tilbyde Vækstkaution ved lån i banken. Vækstfonden fortæller til Berlingske Business, at fonden venter på, at Erhvervs- og Vækstministeriet finder ud af, om lovgivningen tillader brug af Vækstkaution uden om bankerne.

30BUSPix-Rosendahl.jpg

Thomas Svart undrer sig over, at Vækstfonden er låst i disse rammer. Særligt fordi han oplever, at bankerne ofte forsøger at undgå samarbejde med Vækstfonden.

»Jeg oplevede flere steder, at der ikke var den store vilje fra bankernes side til at bruge Vækstfonden, og derfor forstår jeg slet ikke, at Vækstfonden ikke har et samarbejde med Flex Funding og andre lignende selskaber, der gerne vil samarbejde med Vækstfonden,« siger Thomas Svart.

Han tilføjer, at staten ved at favorisere bankerne reelt opstiller forhindringer for gode alternativer, der i højere grad end bankerne er klar til at låne penge ud til nye virksomheder.

»Jeg oplever, at bankerne har en vis modstand over for at være med til at etablere nye virksomheder, og det kan selskaber som Flex Funding jo i den grad åbne for. Det er et godt alternativ til bankerne, også fordi investorerne begrænser deres risiko, fordi man som oftest vil sprede det over flere virksomheder,« siger han.

ww

Konklusionen på Thomas Svarts oplevelse hos Vækstfonden er, at han har lært noget om virksomhedsstruktur og opbygning, men i forhold til økonomisk rådgivning og hvordan, man skal tackle bankerne i situationer, hvor man skal låne penge, vil han ikke anbefale Vækstfonden.

Thomas Svart har efterfølgende på egen hånd fået bevilget et lån hos Nordea – uden brug af Vækstkaution, men han ville hellere have benyttet Flex Funding, da han der oplevede en stor interesse for og hjælp til hans virksomhed, end han oplevede i de fleste banker.

»Jeg fik at vide, at det kunne gå igennem via Flex Funding, men så kom bremsen, som var, at jeg ikke kunne få det tilbudt med Vækstkaution, og det var en nødvendighed for mit vedkommende. Det er brandærgerligt, for havde jeg kunnet få Vækstkaution med ind over, så er der ingen tvivl om, at jeg havde valgt den løsning,« siger Thomas Svart.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen