Berlingske Business

Svært at få gang i energirenovering

energi
Foto:

Strukturproblemer på boligmarkedet gør det svært at finansiere energibesparelser. Uden nye tilskud går det ikke, siger økonomer og Dansk Byggeri.

Der er et stort potentielt marked for energirenovering af den danske boligmasse. Men det bliver svært at forløse uden at give boligejerne nye økonomiske incitamenter til at gå i gang. Den vurdering deles bredt i byggebranchen og blandt økonomer.

Det er nemlig ikke bare de mange opgaver med at udarbejde projekterne, skaffe pengene og få dem gennemført, der holder danskerne tilbage. I mange dele af landet er det simpelthen ikke muligt at gennemføre energirenoveringsprojekterne, fordi de ikke lader sig finansiere.

»Der er et betydeligt potentiale i energi-renoveringer af boligmassen, men det er ikke nemt at få forløst,« siger direktør i Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen.

05BUSenergirenovering.jpg

Han peger på, at energirenoveringer bliver gennemført af sig selv i områder, hvor boligpriserne er høje og renoveringerne økonomisk attraktive. For eksempel i København og Nordsjælland.

Der, hvor behovet er størst, nemlig i den del af boligmassen, hvor prisen er lav, er det sværere.

»I dele af Danmark løser problemet sig selv, fordi mange boliger i Udkantsdanmark i stigende grad står tomme. Det er ofte boliger med oliefyr og lav energistandard. Dem betaler det sig ikke at renovere. I andre områder er der måske nok renoveringsgevinster at hente, men de kan ikke finansieres, fordi realkreditten ifølge loven ikke må tillægge et hus en højere værdi, selv om det har en højere energistandard,« forklarer direktøren for Boligøkonomisk Videncenter.

Endelig er de lavere oliepriser med til at mindske incitamentet for energirenoveringer, mener Liliegreen.

Flere løsningsmuligheder

Kurt Liliegreen ser to løsningsmuligheder.

En ny grøn boligjobordning rettet mod den del af boligmassen, hvor energirenovering betaler sig, men ikke kan finansieres direkte over friværdien.

Alternativt kan man etablere en såkaldt ESCO-light-ordning for husejere, hvor energibesparelsen ved en energirenovering tilgår entreprenøren. Derved kan finansieringen ske uden at løbe ind i problemer med manglende friværdi, men problemet er den bagvedliggende økonomiske finansiering og husejernes kreditværdighed. I England har man arbejdet med særlige green-deal-ordninger, men de kuldsejlede, fordi finansieringen blev for dyr. Renten nåede op over 7,5 procent.

Playstation

Behov for fradrag eller tilskud

Direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, er enig i, at der er behov for incitamenter.

»Vores analyser viser, at tilskud og bolig-jobordningen med dens fradrag i nogen grad har stimuleret energirenoveringer. Men uden kontante økonomiske incitamenter sker der ikke noget«, mener han.

»Det kan vi se i vores nabolande. Både i Tyskland og i Sverige har der skullet tilskud til for at få gang i energirenoveringen«, tilføjer Michael H. Nielsen.

DA: Hullet mellem mindsteløn og ydelser er for lillet

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen