Berlingske Business

Startups skal turde satse på Danmark

dvca
Direktør Jannick Nytoft for DVCA. Danish Venture Capital and Private Equity Association. Foto:

Lønforskellen mellem København og Californien udgør en mulighed for tech-iværksættermiljøet i Danmark. Det på flere måder. Men startup-virksomhederne skal også turde stille krav til investorer.

For mange iværksættere udgør det heftige startup-miljø i Silicon Valley nærmest den hellige gral. Her er der erfaringsudveksling, her er der venturekapital, her er der masser af de rigtige IT-medarbejdere.

Problemet er dog, at sidstnævnte er så dyre i drift, at de i realiteten kan udgøre en barriere, der kan gøre den amerikanske drøm til noget nær det modsatte.

Det har den danskforankrede virksomhed Billy eksempelvis måttet sande. Hvis de rigtige amerikanske ventureinvesteringer ikke sejler ned i kassen, så kan det blive en særdeles dyr affære at betale dem fra Danmark af. I det hele taget er ikke alt grønnere på grenen på den anden side af Atlanterhavet.

Det noterer blandt andet formanden for Dansk Iværksætterforening, Christian Walther Øyrabø, sig, der har stor erfaring i at begå sig i det internationale venturemiljø.

»Jeg var i Silicon Valley for et halvt år siden. Her mødte jeg danske tech-virksomheder, der pointerede, at der er en problemstilling. Når du får en ventureinvestering fra Silicon Valley, så bliver strukturen ofte lavet om. Amerikanerne vil gerne have trukket hele virksomheden derover. Men det betyder samtidig, at man får brug for flere penge, fordi arbejdskraften derovre er så meget højere,« siger han. Christian Walther Øyrabø vurderer, at prisen på en IT-specialist kan være i omegnen af 50 procent dyrere end i København. Det lyder måske ikke af så meget, men det kan i sidste ende betyde, at en virksomhedsstifter bliver tvunget til at sælge en større ejerandel fra end ellers.

»Når du skal ansætte fem af dem i to år, så er det noget, der er markant. Så er det jo ikke nok at hente fire millioner – du skal i stedet ud og hente seks-syv millioner,« siger han.

21BUSToke-Kruse#2.jpg

I de danske ventureinvestorers brancheforening, DVCA, kender administrerende direktør Jannick Nytoft også til problemstillingerne. Ikke alt bliver forvandlet til den rene svir, bare fordi man som startup har held med kaste anker i USA.

»En ting er, at medarbejderne vil være dyrere. Ofte støder man også ind i, at de er knap så loyale over for ens virksomhed. Der er så mange spændende virksomheder at arbejde for derovre, at der er en risiko for, at de bliver lokket over i en anden. Og nogle har selv en iværksætter i maven. Det er en udfordring,« siger Jannick Nytoft og tilføjer:

»Det bør give stof til eftertanke. Der er fordele ved at vælge USA, men prisen kan blive for høj.«

Boost til dansk iværksættermiljø

I Dansk Iværksætterforenings optik er der grund til at se på problemerne med høje USA-lønninger som en mulighed for at booste det danske iværksættermiljø. Foreningen har flere gange slået på tromme for, at magthaverne sørger for at skabe bedre rammevilkår for iværksætter- og venturemiljøet herhjemme. Christian Walther Øyrabø fremhæver den danske beskatningsmodel for medarbejderaktier som et eksempel. I dag bliver de beskattet ved erhvervelse – hvis man beskattede ved salg, så ville det i hans optik give virksomheder et incitament til at give medarbejdere ejerandele, og det er noget, der er efterspurgt i miljøet, vurderer han. Men én ting er rammevilkår. En anden ting er, at den skov af startup-virksomheder, der vokser op i disse år, også skal begynde at stille krav til investorer. De skal ikke bare lade sig forblænde af amerikanske standardkrav.

»Det nytter ikke noget, at vi bare pleaser et internationalt miljø. I sidste ende handler det også om, at vi gerne vil skabe arbejdspladser og skatteprovenu herhjemme. Og i den forbindelse skal startup-virksomhederne også turde stille krav til investorerne. Og det kan de gøre, når de henviser til andre, der har gjort det. Og det er der efterhånden eksempler på,« siger Christian Walther Øyrabø.

25BUSUlla.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen