Berlingske Business

Små selskaber har svært ved at kradse gæld ind

31BUSVaekst---Klaus-Rasmuss.jpg
»Det er ikke en nem opgave, men det er meget vigtigt, at mindre virksomheder i høj grad fokuserer på at nedbringe kapitalbindingen, ligesom de generelt bør have fokus på at trimme virksomheden,« siger Klaus Rasmussen. Arkivfoto.

Mens store virksomheder oplever, at det er blevet lettere at inddrive gæld, er det vanskeligere for mindre virksomheder. Ny undersøgelse viser, at der er et stort potentiale i at nedbringe arbejdskapital og finde penge til vækst.

For mindre virksomheder kan arbejdskapitalen være en altafgørende forskel på overlevelse eller konkurs.

Arbejdskapitalen er den kapital, der løbende er bundet i virksomhedens drift. Nedbringes arbejdskapitalen, frigøres der likviditet, der kan bruges til at nedbringe gælden, til udbetaling til ejerne eller til at geninvestere i virksomheden.

Med denne økonomiske lærdom in mente er det derfor en nedslående nyhed for de mindre virksomheder, der nu løftes sløret for. I en global undersøgelse har PwC finkæmmet regnskaberne fra 10.215 selskaber, spændende fra de største globale børsnoterede selskaber til små og mellemstore virksomheder.

aaaa

Her lyder konklusionen, at mens de store selskaber siden 2010 har forbedret deres arbejdskapital, har de små virksomheder oplevet en forringelse.

Ifølge undersøgelsen lå forskellen mellem arbejdskapitalniveauet i store selskaber og i små virksomheder i 2010 på 7,6 procentpoint. Den er nu øget til 10,6 procentpoint.

»Vi kan se, at det særligt er de store selskaber, der er blevet bedre til at inddrive de penge, de har bundet hos eksempelvis debitorer. Tendensen er desværre ikke den samme for de små selskaber, hvor bindingen i arbejdskapital i perioder er blevet forringet,« siger Bent Jørgensen, partner hos PwC og ekspert i omstrukturering, Bent Jørgensen.

Inddrivelse af gæld er afgørende

Han forklarer, at det særligt er de små virksomheder, der kan få mest ud af at forbedre deres arbejdskapital for at øge likviditeten og dermed gøre sig mere uafhængige af finansiering udefra.

»De små virksomheder har også brug for likviditet for at kunne vokse og klare den stigende konkurrence. Det er en virkelighed, hvor det handler om kolde kontanter kontra overskud på papiret,« siger Bent Jørgensen.

UBER-GERMANY/INJUNCTION

Hos Dansk Industri fortæller cheføkonom Klaus Rasmussen, at kapitalbindingen typisk er en smule større i de mindre virksomheder. Årsagen er, forklarer han, at det blandt andet er sværere for en lille virksomhed at takke nej til en aftale med et stort selskab, selv om betalingen først falder mange måneder senere.

»Det er ikke en nem opgave, men det er meget vigtigt, at mindre virksomheder i høj grad fokuserer på at nedbringe kapitalbindingen, ligesom de generelt bør have fokus på at trimme virksomheden,« siger Klaus Rasmussen og fortsætter:

»Hvis ikke man ikke er god til at inddrive sin gæld, er det ikke kun overskuddet, man taber, men alt hvad man har leveret inklusive de medgående råvarer. Dermed risikerer man at gå nedenom og hjem,« siger han.

Ifølge undersøgelsen fra PwC er der dog et stort potentiale i at nedbringe virksomheders arbejdskapital, som Bent Jørgensen kalder »en helt afgørende finansieringskilde til vækst«.

26BUSPix-Christian-Holm-bre.jpg

I Danmark har hele ti ud af 15 sektorer formået at forbedre deres arbejdskapital i de seneste fem år. Omsætningstendenser viser, at de får brug for 1.302 mio. euro til at finansiere næste års vækst, og PwC anslår, at der samlet set vil kunne hentes 992 mio. euro, hvis de sektorer, der ligger i bunden, blev lige så dygtige som dem i toppen.

»Relative ændringer i arbejdskapital-performance er ikke konjunktur- eller rentedrevne, men drevet af en likviditetsorienteret tankegang og større fokus på smartere styring af arbejdskapitalen. Likviditet er, når alt kommer til alt, livsnerven i enhver virksomhed,« siger Bent Jørgensen.

Cheføkonom Klaus Rasmussen stiller sig dog mere skeptisk over for potentialet.

»Når vi på alle parametre ser, at der er en stor spredning mellem virksomheders arbejdskapital, tegnes der et billede af, at de, der gør det dårligt, må gøre det bedre. Selvfølgelig er der på papiret penge at hente, men det er ikke givet, at det er muligt, da virksomheder trods alt er meget forskellige.«

30BUS20150928-135445-2ey.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen