Berlingske Business

Små beløb gør en forskel

q
Foto:

Selv små beløb på under 100.000 kroner kan være med til at skubbe særligt studerende iværksættere i gang, viser en undersøgelse foretaget af Fonden for Entrepreneurskab.

Havregryn morgen, middag og aften. Studerende er gode til at få små midler til at strække langt – også når det kommer til iværksætteri.

I en undersøgelse foretaget af Fonden for Entrepreneurskab fik 50 iværksættervirksomheder et statsligt legat på 50.000 kroner i juni 2014. Et år efter er 96 procent af virksomhederne stadig aktive mod 64 procent af dem, der ikke fik et legat. Desuden har de 50 iværksættervirksomheder tilsammen skabt, hvad der svarer til 79 fuldtidsstillinger.

Undersøgelsen viser, at særligt denne gruppe udnytter midlerne rigtig godt, og at beløbene ikke behøver at være ret store for at gøre en forskel i den tidlige fase hos iværksætterne, konkluderer formand for Fonden for Entrepreneurskab, Christian Vinter­gaard.

»Vi kan se, at studenteriværksætterne er meget effektive, når det kommer til at anvende selv meget små beløb, så vi kan konkludere, at vi, i hvert fald i den her gruppe, kan komme rigtigt langt med relativt få midler,« siger Christian Vintergaard.

28BUSInnovationsdag1.jpg

Legatpengene må ikke stilles som kaution for et banklån eller bruges til udbetaling af løn, men skal gå direkte til at udvikle virksomheden. Det kan være som betaling for en patentansøgning, finansiering af en markedsundersøgelse eller delkomponenter til en prototype.

En undersøgelse foretaget for EU-Kommissionen viser, at Danmark er det land i EU med den laveste andel af unge iværksættere. Kun 1,2 procent af de danske 15-24-årige var beskæftiget med iværksætteri i 2012.

(FILES) The Apple logo is seen in this September 11, 2012 file p

På grund af de unges sparsomme erfaring og mangel på kaution er adgangen til kapital ofte meget begrænset. Der lyder ofte et nej fra bankerne, og de private investorer skal helst se resultater, før de investerer. Derfor er målet med legaterne at hjælpe iværksætterne med de første skridt mod det private kapitalmarked.

»Målet er at modne og udvikle virksomhederne langt nok til, at de selv kan møde den private kapital. Det er vigtigt for os, at offentlige tilskud kun bliver givet frem til dér, hvor det private marked er. I denne undersøgelse kan vi se, at det er lykkedes. Virksomhederne får lige præcis tilstrækkeligt med kapital,« siger Christian Vintergaard og tilføjer :

»Ofte griner folk, når de hører, hvor små beløbene er, men den gruppe af iværksættere, vi beskæftiger os med, er enormt glade for denne første håndsrækning. Vi kan se, at støttemulighederne ikke behøver være ret store for at gøre en forskel.«

Flere af iværksætterne har også opnået vækstkapital på op til 2,3 millioner kroner fra private eller offentlige institutioner, efter at de har modtaget legatet.

Christian Vintergaard afviser desuden ikke, at studenteriværksætterne vil kunne tegne et mikrolån. Det vil i hvert fald være et oplagt næste skridt efter legatet, uddyber han.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen