Berlingske Business

Sikkerheden spænder ben for dronegennembrud

GERMANY AGRICULTURE DRONE
De fleste droner sælges i dag som legetøj eller til privat brug. Men teknologien er ved at være så langt, at selv de billige versioner er gode nok til professionel anvendelse. Foto:

Der er løbende kommet lempelser i lovgivningen, når det gælder anvendelse af droner til kommercielt brug. Dog mangler den afgørende sikkerhedscertificering, før dronerne kan få lov at flyve uden opsyn.

Sikkerhedskrav i luften gør, at reglerne for droneflyvning er stram. I takt med den tekniske udvikling bliver lovgivningen langsomt lempet, men der mangler stadig nøgleteknologi på en række områder, før dronerne for alvor kan slippes løs.

Reglerne for droneflyvning reguleres ud fra Trafikstyrelsens bestemmelser om luftfart med ubemandede luftfartøjer. Den tager særligt hensyn til, at dronerne ikke er til gene for privatlivet eller den øvrige lufttrafik. Dronerne må derfor ikke flyve højere end 100 meter over jorden og i bestemte områder – i nærheden af bymæssig bebyggelse, militære områder eller større veje.

SWITZERLAND POSTAL DRONE

Af samme årsag skal dronen også hele tiden være under opsyn, når den er i luften. Det begrænser mange af de anvendelsesmuligheder, der eksempelvis ville gøre det muligt at levere pakkepost med droner.

»Luftfart er generelt konservativt og meget kompliceret – der er mange internationale luftfartsorganisationer, der skal blive enige. De danske myndigheder er relativt positive, men kan ikke udvikle alting på lovgivningsområdet. I det større perspektiv er det lidt som om, alle venter på alle,« siger Michael Larsen fra brancheforeningen UAS.

droner

Han kunne forestille sig, at man gjorde droneflyvning tilladt i landbrugsområder også uden opsyn. På den måde kunne man gøre de løsninger, der allerede findes til sprøjtning og vanding, endnu mere attraktiv.

De fleste droner sælges i dag som legetøj eller til privat brug. Men teknologien er ved at være så langt, at selv de billige versioner er gode nok til professionel anvendelse. For at kunne anvende droner til forskning eller kommercielle formål, skal man have en dispensation fra Trafikstyrelsen. Dispensationen giver en række beføjelser i forhold til, hvor dronen må flyve, men stiller også krav til pilotens uddannelse og erfaring.

SWITZERLAND-ECONOMY-TRANSPORT-DISTRIBUTION

I forhold til sikkerhedscertificering mangler dronebranchen stadig enkelte nøgleteknologier. Sikkerhedssencorerne fin­des, men teknologien mangler at blive dokumenteret, før dronerne kan blåstemples til at flyve uden opsyn. Det skaber en del usikkerhed om ansvar og forsikring.

»Det er vigtigt, at befolkningen ikke er utryg ved, at man begynder at flyve med droner til kommercielt brug. Det er noget mange startup-virksomheder arbejder med,« siger Michael Larsen.

USA CONSUMER ELECTRONICS SHOW

Målsætningen på internationalt plan er ifølge Michael Larsen, at man i 2029 skal kunne flyve med droner på tværs af verdensdelene side om side med andre fly.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen