Berlingske Business

Så stor er forskellen på løn-udgifterne

VIETNAM-US-GARMENT-WORKER
Helt nede på fabriksarbejder-niveauet finder man de største løn forskelle. En »skilled production worker« koster i Danmark typisk 63.000 dollar (340.000 kroner), når alt regnes med. I Vietnam lyder den samlede udgift på blot 2.700 dollar – eller knap 15.000 kroner. Foto:

Det er ikke nogen myte, at lønudgifterne i et udviklingsland som Vietnam er langt under de danske. Ny sammenligning viser, hvor enormt gabet er.

I den globaliserede verden giver det alt andet lige mening for virksomheder at producere der, hvor det er billigst. Kina, der er blevet verdens produktionshal, er nok det mest fremmelige eksempel på det.

Det kan dog være vanskeligt at sætte tal på de reelle lønudgifter i forskellige lande op imod hinanden. Det skyldes, at der kan være skjulte udgifter i form af eksempelvis arbejdsgiverbetalte bidrag eller simpel hemmelighedskræmmeri. Men nu er der kommet tal, der kan belyse forskellen.

Berlingske Research læner sig i sin nye landeanalyse om Vietnam op ad data fra HR-og konsulentvirksomhed Mercer, som har indsamlet data om lønudgifter fra de lande, den globale virksomhed opererer i. Og tallene viser, at gabet mellem østens og vestens lønninger er markant.

13BUSVietnam-1.jpg

Hvis man starter på lederniveauet, så fremgår det af Mercers tal, at medianen af den årlige lønudgift til en »head of production« i Danmark er på knap 260.000 dollar eller omtrent 1,4 millioner kroner. I Vietnam koster en person i samme stilling 77.000 dollar.

Jo længere ned i hierarkiet vi træder, desto større bliver udgiftsgabet. En »engineer« – defineret som en ingeniørlignende stilling i produktionen – i Danmark udgør typisk en udgift på 97.000 dollar.

I Vietnam sætter Mercer den til 7.800 dollar. En dansk sekretær koster i omegnen af 72.500 dollar, mens en salgsmedarbejder udgør en udgift på 72.000 dollar. I Vietnam sætter Mercer udgiften til en sekretær og en salgsmedarbejder til henholdsvis 5.700 og 7.100 dollar. Der er altså tale om en udgift, der ligger på eller under ti procent af det, den ville være i Danmark.

Det er dog helt nede på fabriksarbejder-niveauet, at man ifølge Mercers data finder de største forskelle. En »skilled production worker« koster i Danmark typisk 63.000 dollar (340.000 kroner), når alt regnes med. I Vietnam lyder den samlede udgift på blot 2.700 dollar – eller knap 15.000 kroner.

Beregningerne og sammenligningen siger naturligvis ikke noget om medarbejdernes kvalitet eller den værdi, de kan tilføre en virksomhed. Og der er alt andet lige stor forskel på, hvilke krav der bliver kastet efter eksempelvis en fabriksarbejder i Danmark og i Vietnam. Det ændrer dog ikke ved, at løngabet er til at tage og føle på.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen