Berlingske Business

Metalarbejdere er blevet grå i toppen

metal
Foto:

Der er gode beskæftigelsesudsigter for industriteknikere i metal- og maskinindustrien, men der er langtfra unge nok til at fylde rækkerne efter dem, der går på pension.

Metal- og maskinindustrien i Danmark er i fuld gang med at udnytte opsvinget, men på længere sigt trues branchens udvikling af alvorlig mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Danske metal- og maskinarbejdere er veluddannede og erfarne, men de er ved at blive grå i toppen.

Hovedparten af medarbejderne er over 50 år, og der kommer kun få nye ud af skolerne til at afløse dem.

Ganske vist tjener metal- og maskinarbejdere over et livsforløb mere end mange akademikere.Alligevel fravælger de fleste unge erhvervsuddannelserne – herunder metalfaget.

Unge med indvandrerbaggrund er også stærkt underrepræsenteret inden for faget – bl.a. fordi der i arabiske lande er en kulturelt betinget aversion mod håndværksfag. Her skal de unge mænd helst være læger eller advokater for at blive set op til.

I dag kaldes en dansk metalarbejder industritekniker. Hans arbejde er i høj grad at programmere og styre store automatiske bearbejdningscentre og samarbejde med fleksible robotter.

Under finanskrisen gik der 22.000 arbejdspladser tabt i metal- og maskin-industrien. I dag er beskæftigelsen i underkanten af 95.000, men den er stigende. Og flere metal- og maskinproducenter melder allerede nu om mangel på arbejdskraft.

Det betaler sig at lave søm i   Danmark - 1

I 2012 var der godt 1.500 industriteknikere under uddannelse i praktikpladsforløb. Det er langtfra nok til at fylde rækkerne efter dem, der går på pension.

»Vi ser naturligvis gerne, at der er flere, der går ind i faget. Vi mærker en stigende interesse, når vi er ude på skolerne og propagandere for industriteknikerfaget. Også blandt forældrene er der en øget opmærksomhed. Men vi mangler stadig at se den positive stemning omsat til stigende uddannelsestal. Jeg er dog overbevist om, at det kommer,« sigercheføkonom i Dansk Metal Allan Lyngsøe Madsen.

Han henviser bl.a. til erhvervsskolereformen, som er vedtaget af et bredt politisk flertal i Folketinget og som hæver kvaliteten af erhvervsuddannelserne.

Foreløbig er optaget på erhvervsskolerne dog faldet. Det skyldes, at erhvervsskolereformen for at højne kvaliteten har indført et karakterkrav på 2i gennemsnit for at blive optaget. Samtidig er der skåret ned på optaget på uddannelser, hvor ledigheden er høj. Det gælder f.eks. frisørfaget og grafiske teknikere.

Men derved reduceres skolernes taxametertilskud.

Erhvervsskolerne har i de senere år været plaget af manglende søgning og et stort frafald. Desuden er lærerkorpset ligesom metalarbejdere blevet grå i toppen. Der mangler kvalificerede lærere med teknisk indsigt på mange af skolerne, og deres maskinpark er i vid udstrækning forældet.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen