Berlingske Business

Lundbeckfonden følger i Novos fodspor

lundbeck
Biotekselskabet Lundbeck vil gøre som Novo Nordisk har gjort længe, nemlig investere i nye biotekselskaber ved hjælp af Lundbeckfond Emerge. Foto: Jens Nørgaard Larsen

Lundbeckfonden er også begyndt at røre på sig, når det gælder investeringer i nyetablerede biotekselskaber. Men der er stadig et stykke vej op til Novo A/S' position som fødselshjælper i dansk biotek.

Efter i en årrække at have koncentreret sig om at donere penge til forskning og investere i venture-penge i fortrinsvis udenlandske biotekselskaber er Lundbeckfonden nu også begyndt at investere i helt unge opstartsvirksomheder.

Sidste år etablerede fonden således Lundbeckfond Emerge, der har til formål at investere i opstartsvirksomheder, der endnu ikke er modne til venture-penge.

Det sker efter, at den anden store erhvervsdrivende fond, Novo Nordisk Fonden, via sit holdingselskab Novo A/S siden 2007 er blevet stadig mere involveret som fødselshjælper for nye danske biotekselskaber.

Som omtalt i Berlingske Business mandag har Novo via Novo Seeds investeret i mere end halvdelen af de biotekselskaber, der er etableret siden 2007, og som med rimelighed kan siges at være aktive, ligesom Novo Nordisk Fonden har doneret penge til forskere, der ønsker at undersøge om deres projekter har kommercielt potentiale via de såkaldte Exploratory Pre Seed Grants.

Bro mellem forskning og kapital

Foreløbig har Lundbeckfond Emerge foretaget to investeringer, i Epitherapeutics, hvor Novo A/S også er inde, og i Aarhus-virksomheden Insusense, som arbejder på at udviklet medicin mod diabetes og fedme.

»Målet er at bygge bro mellem forskning og venturekapital og hjælpe med at få nogle af de mest interessante resultater ud i det kommercielle miljø. Vi har endnu ikke meldt nogle mål ud for, hvor mange selskaber vi vil investere i, og hvor mange penge vi vil investere, men koncentrerer os i stedet om at finde det bedste projekt, som vi ønsker at følge meget tæt i et aktivt ejerskab,« siger Christian Elling.

Mens Novo A/S og Novo Nordisk Fonden har et omfattende system med pre seed donationer, har Lundbeckfonden valgt en lidt anden vej. Lundbeck Emerge skal nemlig kunne dække både pre seed og seed-fasen, og samtidig skal det med aktivt ejerskab tages helt alvorligt.

Tæt samarbejde med stifter

Christian Elling er således indsat som administrerende direktør i Insusense med den opgave at opbygge selskaber, sådan som Lundbeckfond Emerge gerne vil have det. Herefter vil direktørposten bliver overdraget til en anden.

»Vi synes, det er en god og praktisk måde at arbejde sammen med stifteren i en periode. Vi tænker det meget aktivt,« siger Christian Elling, som selv har en fortid i biotek.

Han er medstifter af biotekselskabet 7TM. Selskabet, der tidligere hørte til blandt de store biotekselskaber, ligger i dag i dvale. Elling og den øvrige ledelse overtog sidste år selskabet, mens blandt andre Novo A/S forlod ejerkredsen. Hvorvidt nogle af aktiviteterne i selskabet bliver ført videre er endnu ikke afgjort. Christian Elling understreger, at hans engagement i 7TM intet har med Lundbeckfond Emerge at gøre.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen