Berlingske Business

Løkke glimrer ved sit fravær i Davos

BM
Thomas Larsen foran Christiansborg. Foto:

Klikker man ind på Statsministeriets hjemmeside, kan man se, at Lars Løkke Rasmussen i de kommende dage bl.a. har møder med Grønlandsudvalget og Færøudvalget.

Selvfølgelig er det vigtigt at følge udviklingen i rigsfællesskabet, og naturligvis laver statsministeren meget andet, men det er påfaldende, at han ikke rejser til Davos for at blive skarpere på de afgørende globale udfordringer, som regeringschefer og erhvervsledere diskuterer intenst.

18BUSDavos-side-6-163948.jpg

Årets hovedtema – den fjerde industrielle revolution – er ikke et abstrakt begreb, men derimod en ny virkelighed, som vil påvirke nationer, virksomheder og borgere. De, der formår at gribe de nye digitale muligheder, som evner at bruge automatisering og industrirobotter i produktionen, og som evner at skabe det bedste grundlag for helt nye virksomheder og produkter, der tager direkte afsæt i den digitale tidsalder – ja, de vil blive vindere.

Anders Runevad

Udviklingen åbner for centrale diskussioner om, hvordan vi indretter vores uddannelser, hvordan vi giver unge de rigtige kompetencer, og hvordan vi opkvalificerer faglærte, som har brug for at lære nyt for at kunne have et job fremover.

18BUSDanfoss-Davos-195008.jpg

De lande og virksomheder, som hurtigst og dygtigst omstiller sig, vil få de mest konkurrencedygtige økonomier, de mest fremgangsrige virksomheder og de fleste job. De lande og virksomheder, som ikke mestrer omstillingen, vil i værste fald blive udkonkurreret. Det kan føre til, at uhyggeligt mange mennesker ikke får de nødvendige kompetencer og aldrig får fodfæste på arbejdsmarkedet.

Kort sagt – det er vigtige temaer, som er på dagsordenen i Davos, og sagen er, at ingen helt kan forudsige, hvordan og hvor hurtigt udviklingen løber – kun at det vil ske i et dynamisk tempo, hvorfor evnen til at udnytte mulighederne hurtigt får en selvstændig betydning.

RB PLUS Verdens crème de la crème samles på ny

Over for Berlingske slår flere danske topledere hårdt på, hvor vigtigt det er for både virksomheder og lande at kunne klare omstillingen. De ser spændende muligheder for Danmark – bl.a. fordi ny teknologi vil gøre det nemmere at konkurrere med nationer, som tidligere overtog produktion, fordi de havde masser af billig arbejdskraft. Men Danmark bliver også udfordret. Vi har mange små og mellemstore virksomheder, der skal have kræfter til at klare kraftspringet, og vi har for få ingeniører og unge med teknisk indsigt.

mkk

Derfor er det ekstra vigtigt, at danske toppolitikere følger godt med, og her springer det i øjnene, at danske statsministre nedprioriterer WEF-mødet. Sidste år brillerede Helle Thorning-Schmidt med sit fravær. Hun havde tydeligvis for travlt med at åbne danmarkshistoriens længste valgkamp og mest personcentrerede annoncekampagne i et forsøg på at blive genvalgt. Måske ønskede hun heller ikke at blive forbundet med den internationale elite i Schweiz, når annoncer viste hende som en folkelig politiker iført hjelm ude på byggepladserne og som en empatisk landsmoder med babyer i favnen.

I år er det Løkkes tur til at blive hjemme, og afbuddet skyldes næppe forholdene på Grønland og Færøerne. De fleste er nok klar over, at han kæmper med håndteringen af flygtninge- og immigrantkrisen. Kansler Angela Merkel, som normalt er fast deltager i Davos, har ifølge flere nyhedsbureauer også meldt afbud. Hjemme i Tyskland er hun nu under stigende pres på grund af sin asylpolitik.

17MAGJim-Hagemann-Snabe-104.jpg

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen er imidlertid i Davos. Under årsmødet vil han være i dialog med internationale kolleger og ledere fra erhvervslivet. Han vil deltage i sessioner om, hvordan produktionen forandrer sig, hvordan millioner af kendte job vil forsvinde, og han vil være på plads, når USAs vicepræsident taler på onsdag. Joe Biden står i spidsen for en frygtindgydende delegation af politikere, topembedsmænd og chefer fra amerikanske virksomheder, der tordner ind i den digitale tidsalder.

Det er klogt af Troels Lund Poulsen at være med. Hvad enten man kan lide det eller ej, vil den fjerde industrielle revolution blive konkret virkelighed, og det gælder om at forberede sig. I tide.

Peder Holk Nielsen

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen