Berlingske Business

Har du iværksætterdrømme? En mentor giver dig luft under vingerne

Reform RB PLus Der skal ryddes ud i uddannelsesskoven RB PLUS Un
Unge iværksættere kan med fordel få en mentor. For startups med en mentor lever længere end de uden, viser en evaluering, Venture Cup har lavet af deres mentorprogram. Arkivfoto.  Foto:

Hvis du går rundt med iværksætterdrømme kan du med fordel få en mentor. For mentorer er med til at holde iværksættere i live, viser undersøgelse fra Venture Cup.

Organisationen for universitetsiværksættere, Venture Cup, har evalueret effekten af deres mentorprogram, og konklusionen er klar: Iværksættervirksomheder med mentorer lever længere end spirende virksomheder uden en mentor. Du kan i øvrigt læse flere unge iværksætteres oplevelser med at have en mentor her.

Undersøgelsen baserer sig på i alt 80 af Venture Cups startups i årene 2014 – 2016 – halvdelen har en mentor, den anden halvdel har ikke. Af de startups, der har været gennem Venture Cups mentorprogram, er 89 % stadig aktive. I gruppen af startups uden mentorer er 52 % stadig aktive.

»Det grundlæggende billede er, at mentorprogrammet giver langt større overlevelsesprocent og skaber en kontinuitet for den enkelte startup. Programmet giver også den enkelte en større tro på deres egen idé, fordi der kommer en udefra, der validerer og tror på idéen,« siger Human Shojaee, CEO hos Venture Cup.

BM

Venture Cups mentorprogram henvender sig til alle landets universitetsstuderende og forbinder dem med forretningsledere, iværksættere og professorer. Og det er netop samspillet mellem universitets teoretiske perspektiv og erhvervslivets praksis, der gør et mentorforløb gavnligt, mener Human Shojaee.

»Deltagerne i mentorprogrammet er unge mennesker uden den store erhvervserfaring, som kommer direkte fra universiteterne med en idé. Mentorerne kan koble teorien fra universitetet til en praktisk erfaring på en måde, underviserne ofte ikke har mulighed for,« siger han.

Mentoren hjælper med forventninger
Men bare fordi de nye virksomheder overlever længere ved hjælp af en mentor, er det ikke ens betydende med, at de har mere succes.

08BUSk-dbyen-195941.jpg

Selvsamme undersøgelse fra Venture Cup viser nemlig, at forskellen i omsætningen blandt de med og uden mentor ikke er særlig stor. Iværksætterne, der er tilknyttet mentorprogrammet, forventer i gennemsnit en omsætning i 2016 på 195.583 kr., mens forventningen fra de uden mentor lyder på 189.583 kr.

Human Shojaee mener, at forklaringen skal findes i iværksætternes manglende erfaring og evne til at sætte realistiske forventninger for deres virksomhed.

»Når man ikke har en mentor, har man måske også en lidt urealistisk forventning til ens omsætning,« siger han.

25BUSCBS1-154349.jpg

Bestyrelser gør en forskel
Den hyppigste årsag til, at en startup brænder ud, er ifølge Venture Cups undersøgelse »manglen på professionel rådgivning og støtte«.

Denne pointe ligger i tråd med en rapport fra Aarhus Handelshøjskole, som blev offentliggjort tidligere på året. Omdrejningspunktet i rapporten »Ledelseskompetencer for vækst i nye virksomheder« var det faktum, at kun halvdelen af de knap 30.000 nye virksomheder, der stiftes hvert år i Danmark, overlever.

Rapporten baserer sig på årtiers tal fra Danmarks Statistik og interviews med 42 personer fra 24 virksomheder og munder ud i en række konkrete anbefalinger til nye virksomheder. Her er nødvendigheden af at få ledelses- og brancheerfaringer skudt ind i den ny virksomhed enten i bestyrelsen eller i et advisory board centralt.

Billede

Ifølge medforfatter og professor ved Institut for Forretningsudvikling og Teknologi Anders Frederiksen er det en god investering for en virksomhed at få »nogle erfarne øjne udefra«.

»Vores undersøgelse viser, at de virksomheder, som nedsætter en bestyrelse eller et advisoryboard, klarer sig bedre end andre,« siger han og tilføjer:

»Udfordringen er at finde ud af, om det er bestyrelsen, der gør den reelle forskel. Eller om det er virksomhederne, der vælger at nedsætte en bestyrelse, som klarer sig godt. Det er noget, vi ikke rigtig kan svare på endnu.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen