Berlingske Business

Forsyningsselskaber skal i spil for erhvervslivet

Tænketank med bred repræsentation fra erhvervslivet og det politiske liv sætter reguleringen af elværker, fjernvarmeværker, forbrændingsanlæg og vandværker til debat. Erhvervspotentialet er stort, men spørgsmålet er, om sektoren er reguleret hensigtsmæssigt, hvis samfundet og virksomhederne skal have gavn af den.

I den offentlige debat spiller elværker, fjernvarmeværker, forbrændingsanlæg og vandværker ikke den store rolle. Men disse »værker«, som samlet set kaldes forsyningssektoren, skaber værdier for 32 mia. kroner, beskæftiger 23.000 og udgør 2,4 pct. af det samlede danske bruttonationalprodukt. De udgør en stor del af samfundets infrastruktur.

Sektoren er afgørende i den igangværende grønne omstilling af det danske samfund. Den er samtidig en væsentlig medspiller for store dele af dansk industri, der som Danfoss, Grundfos og Vestas lever af at sælge grønne energiløsninger på verdensplan.

Store dele af forsyningssektoren er stærkt reguleret, fordi den har et naturligt monopol på sine ydelser. Men en bred kreds af erhvervsfolk og politikere samlet i tænketanken Axcelfuture vil nu se på, om reguleringen af forsyningsvirksomhederne kan gøres mere hensigtsmæssig. Målet er, at sektorens store erhvervspotentiale i højere grad kan forløses til gavn for samfundet, virksomhederne og eksporten.

02BUSVandvaerk.jpg

I det Advisory Board, som tænketanken har samlet, sidder bl.a. Lars Andersen, direktør for Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Ditlev Engel, tidligere koncernchef i Vestas, den tidligere koncernchef i Grundfos, Jens Jørgen Madsen, den tidligere adm. direktør i Københavns Kommune, Claus Juhl, Knud Pedersen, vicepræsident i DONG og direktør Jens Christian Stougaard fra Pension Danmark. Også den fhv. erhvervsminister Ole Sohn har sæde i gruppen, hvis formand er adm. direktør Mads Lebech, Industriens Fond.

»Vi ønsker undersøgt, om den regulering, der er af forsyningssektoren, er hensigtsmæssig. Sektoren spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling. Den omstilling er drevet af politiske mål, men rummer også betydelige erhvervsmæssige muligheder. Omvendt er omstillingen også forbundet med øgede omkostninger for virksomhederne. Vi ønsker belyst, om forsyningssektoren og de kompetencer, den indeholder, kan komme mere i spil i erhvervsudviklingen«, siger Mads Lehbech, der understreger, at der ikke på forhånd er draget konklusioner om, hvordan sektoren skal reguleres.

Baggrunden er dels, at store danske virksomheder har voksende interesse i at få øget den grønne eksport med reference til danske energi- og miljøløsninger, dels at regeringen i vækstpakken fra i fjor har sat sig som mål at gennemføre effektiviseringer i forsyningssektoren for 3,3 mia kroner.

Tvivl om ledelsen er god nok

I Axcelfutures kommissorium for arbejdet ønskes det belyst, om sektoren kan nå effektiviseringsmålene under de nuværende ejerskabsformer eller om en konsolidering er nødvendig. Sektoren er i dag i høj grad ejet af kommuner eller af forbrugerne via andelsselskaber.

Axcelfuture vil også vide, om selskaberne ledes godt nok. I dag er mange bestyrelsesmedlemmer kommunalpolitikere eller forbrugerrepræsentanter, der ikke nødvendigvis tænker forretningsmæssigt. Initiativtagerne efterspørger et kodeks for god governance i sektoren – altså retningslinjer for bestyrelsernes sammensætning og kompetencer, som man kender det i f.eks. børsnoterede virksomheder.

I kommissoriet for det nye projekt erkendes det, at den nuværende organisering med kommunalteje og andelseje også har ført til et system, som vækker international opmærksomhed. Men samtidig påpeges det, at forsyningssektoren er nået til en skillevej. Sektorens princip om at økonomien skal hvile i sig selv og ikke må give overskud, kan forhindre forretningskritiske investeringer, hedder det.

Initiativtagerne spørger i kommissoriet, om det er nyttigt, at kommunerne udarbejder deres egne energi- og klimapolitiske målsætninger for deres værker i stedet for at overlade den slags til staten.

Tidligere skibsreder i Mærsk Thomas Thune Andersen.

De spørger også, hvordan man kan sikre lige konkurrence mellem selskaber, der skal skabe overskud til deres ejere og kommunale og andelsejede selskaber, som blot kan sende øgede driftsomkostninger videre til kunderne via prisstigninger, fordi de ikke er underlagt konkurrence.

Initiativerne ønsker desuden, at der ses på, hvordan grøn energi beskattes mest hensigtsmæssigt, så den ikke bliver for dyr, og hvordan staten samtidig kan fastholde provenuet af afgifterne.

De peger på, at Danmark på mange felter er foran med grøn omstilling. Den har erhvervsmæssige fordele, men har også en pris, hvis ikke andre lande følger med, når en ny global klimaaftale skal forhandles ved COP 21 i Paris næste år.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen