Berlingske Business

»Forretningsklimaet er mere end godt lige nu«

25BUSPix-EY-J-rgen-Raguse-0.jpg
Jørgen Raguse står i spidsen for Trackunit A/S, som i fjor vandt Entrepreneur of the Year-titlen i Nordjylland. Virksomheden producerer et trackingsystem til køretøjer på bl.a. lagre og byggepladser og sidder i dag på 40 pct. af markedet blandt Europas 50 største materieludlejningsselskaber. Arkivfoto: Henning Bagger

Også den geografiske periferi oplever fremgang i vækstivrige virksomheder. Nordjyske Trackunit er bare ét eksempel.

Det går for alvor fremad, når det kommer til mængden af vækstivrige, danske virksomheder. Både i hovedstadsområdet og i resten af landet.

At det ikke bare er København, der løber af sted med den fornyede aktivitet i erhvervslivet, står klart, når man dykker ned i tallene fra virksomhedsdysten EY Entrepreneur of the Year.

Den årlige dataindsamling fra talknuserne i revisions- og konsulenthuset viser et nationalt hop i antallet af vækstvirksomheder på 21 pct. Nogle steder er fremgangen endda højere. I Nordjylland er den f.eks. på 41 pct. Og at temperaturen er ved at gå fra lun til varm, overrasker ikke direktør Jørgen Raguse, der står i spidsen for Pandrup-virksomheden Trackunit A/S.

»Der er godt gang i den. Forretningsklimaet er mere end godt lige nu, og det billede får jeg bekræftet af de forretningsfolk, jeg snakker med. I hvert fald når det handler om dem, der er globalt orienterede. Her er der fart på,« siger Jørgen Raguse.

25BUSLars-Svendsen-105427.jpg

Trackunit leverer hard- og software, som kan sørge for, at virksomheder, der ejer eller benytter sig af erhvervsmæssige køretøjer som gaffeltrucks, kraner og lignende, kan overvåge og optimere brugen af maskinerne. Virksomheden ligger ca. 30 kilometer nordvest for Aalborg og vandt sidste år konkurrencen i ­region Nordjylland.

Artiklen forsætter efter grafikken...

Artiklen fortsætter under billedet
25BUS20161024-132530-4_V-KS.pdf

I år tegner dataindsamlingen et billede af en stigning i antallet af vækstvirksomheder, som ikke bare har bidt sig fast, men som fortsat går i vejret. Også i resten af Jylland er der flere virksomheder, der kan leve op til krav som profitabel drift og mindst 15 pct. vækst på omsætning eller bruttoavance.

I Midtjylland er stigningen 25 pct. Syd- og Sønderjylland går frem med fem procent. Sidstnævnte kommer dog efter et gevaldigt hop på 43 pct. sidste år.

Billedet af en bred stigning i mængden af vækstivrige virksomheder bliver genkendt i Vækstfonden, der støtter virksomheder via investeringer eller ved at formidle lån fra ­finansielle partnere. Fondens investerings­direktør Rolf Kjærgaard mærker erhvervslivets interesse for at blive klogere på støttemuligheder hele vejen rundt – også i udkantsområderne.

»Den positive udvikling er ikke bare noget, vi tror på – vi kan konstatere den. Eksempelvis var vi i Sønderborg for nylig for at fortælle om vores finansieringsløsninger. Her dukkede 50 virksomheder og rådgivere op. Blandt dem var der flere emner, som vi kunne arbejde videre med. Lige nu er der bestemt aktivitet og potentiale derude,« siger han.

Der er selvfølgelig forskel på erhvervslivets temperatur.

25BUSAxel-Towers-140241.jpg

Der er langt fra Sønderborg til Skagen, og der er stor forskel på Aars og Aarhus. Udkanterne er stadig der, hvor udviklingen går langsomst, mens de store byer trækker for.

Et af de steder, hvor det går allerstærkest lige nu, er i Midtjylland og især i Aarhus.

Det konstaterer Christian Schwarz Lausten, som er direktør for konsulenthuset Seismonaut, der blandt andet hjælper med til at slibe det kreative iværksættermiljø skarpere forud for Aarhus’ status som Europæisk kultur­hovedstad næste år.

Virkelysten smitter i Aarhus

»Når man går rundt i byen, så mærker man virkelysten. Det så meget, at det nærmest smitter. Der opstår mange CVR-numre for tiden, men samtidig oplever jeg, at virksomhedernes profitabilitet stiger. De nye virksomheder er globalt orienterede og accelererer enormt hurtigt,« siger han:

»Det hele hjælper til at etablere det øko­system, der er så vigtigt. Forskning, talent, teknologiforståelse og kapital. Når man har de grundkomponenter, så har man altså en god gryderet. Den har vi nu. Ikke bare i Aarhus, men mange steder i Danmark.«

150 kilometer nordpå, i Pandrup, vil Trackunits direktør Jørgen Raguse gerne skrive under på, at vækstgryden er ved at komme i kog. I den forbindelse er kompetent arbejdskraft en nøglefaktor til at få temperaturen op.

Der er selvsagt også en risiko for, at det hele på et tidspunkt kommer til at gå for stærkt, og at mangel på de rigtige specialister ender med at blive en hæmsko for væksten. Der oplever Trackunit-direktøren dog ikke, at vi er endnu. Omvendt oplever han også, at eksempelvis at de eftertragtede IT-specialister for tiden er villige til at bevæge sig, hvis jobbet smager af noget godt.

»Aalborg er efterhånden stærk, når det kommer til kompetente IT-specialister, så indtil videre har det ikke været et problem. Det handler også om at kunne tilbyde noget godt og rekruttere bredt. Det gør vi. Vi har eksempelvis netop fået en teknisk direktør, som gerne ville tage turen nede fra Aarhus,« siger Jørgen Raguse:

»Men når det er sagt, så er der da er rift om de gode medarbejdere, for der er brug for dem. Vi er selv i gang med at finde ti nye softwarefolk.«

Artiklen fortsætter under billedet
25BUS20161024-132530-4_V-KS.pdf

jepo

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen