Berlingske Business

Falck satser stærkt på Afrika

13BUSnigeria-134528.jpg
En sundhedsarbejder tager blodprøver for at teste for malaria i Nigerias største by, Lagos. Nigeria er sammen med Ghana, Kenya, Uganda og Tanzania de lande, som Falck Emergency har i kikkerten. Foto: Pius Uromi Ekpei/AFP

I afrikanske vækstlande, bl.a. Nigeria og Ghana, er der stor mangel på sundhedsydelser. Falck vil i et nyt joint venture med Investeringsfonden for Udviklingslande og Verdensbanken investere i sundhedsklinikker i Øst- og Vestafrika.

Hver eneste morgen står 21 mio. indbyggere i Lagos op til en ny dag, hvor alle, der kan krybe eller gå, lige fra forretningsmænd og investorer til frisører og issælgere, er med til sætte tempo på den økonomiske vækst i Nigeria.

Afrika er nemlig ikke kun nødens og sultens store kontinent. En række afrikanske lande har de senere år oplevet et økonomisk boom.

13BUSBUSINESS-161307.jpg

Danske Falck satser gennem et større investeringsprojekt på at få et stærkt fodfæste på det afrikanske marked, da der er stor mangel på sundhedsydelser og lægeklinikker. Nigeria er et af de lande, Falck gerne vil ind i. Derfor har Falck sammen med den danske selvejende statslige fond, der investerer med danske virksomheder i udviklingslande, Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU), og Verdensbankens datterselskab IFC investeret i et nyt joint venture.

Afrika har brug for sundhedsklinikker

Samarbejdet foregår i et selskab, der skal etablere og udvikle sundhedsklinikker i lande i Vestafrika syd for Sahara og i Østafrika.

»Der er meget stort behov og marked for private kvalitetssundhedsklinikker, fordi de offentlige sundhedssystemer ikke kan dække behovet i overskuelig fremtid. Vi kigger på både Nigeria, Ghana, Kenya, Uganda og Tanzania,« siger Hans Jensen, Executive Vice President i Falck Emergency.

Både IFU og IFC har betydelige erfaringer med investeringer i Afrika, og de to hjælper Falck med at rådgive om og analysere det afrikanske marked.

IFUs investering er 70 mio. kr., mens IFU Investment Partners, som pensionskasserne PKA og PBU står bag, og som IFU også forvalter, ligeledes har investeret 70 mio. kr. Verdensbankens IFC har skudt 140 mio. kr. ind i joint venturet. Dermed står Falck for de resterende 60 procent af de forventede samlede investeringer på 670 mio. kr.

Ulandshjælp som løftestang

Mange afrikanske lande er inde i en rivende udvikling med høj økonomisk vækst, større koncentration af mennesker i byerne og voksende levestandard for mange.

Dansk ulandshjælp har i nogle år været en løftestang i f.eks. Ghanas væksteventyr. Med støtte fra IFU og Danida har hæderkronede virksomheder som Mærsk og Fan-Milk været engageret i processen.

19BUSpeterib-134651.jpg

Den større koncentration af mennesker i byerne og voksende levestandard for mange i Afrika har ført til en øget efterspørgsel på sundhedsklinikker, der kan levere ydelser af passende kvalitet til priser, som folk kan betale.

»Vi venter, at partnerskabet vil gøre det muligt for Falck at etablere et stærkt fodfæste på det afrikanske marked, der vil være til gavn for alle, herunder også lokalsamfundene. Og vi regner med, at joint venturet laver de første investeringer i år,« siger Hans Jensen fra Falck Emergency.

ZIMBABWE FOOD

I forvejen driver otte Falck sundhedsklinikker i det sydamerikanske land Uruguays hovedstad Montevideo.

Det nye joint venture mellem bl.a. Falck og IFU i Afrika satser på enten at etablere nye eller investere i etablerede sundhedsklinikker med praktiserende læger og læger med forskellige specialer for så at udvikle dem yderligere.

»Adgang til gode sundhedsydelser er utrolig vigtigt for menneskers livskvalitet, og jeg er derfor meget tilfreds med, at vi kan bidrage til Falcks entré på det afrikanske marked,« siger Tommy Thomsen, administrerende direktør i IFU.

GERMANY-FINANCE-STOCK-EXCHANGE

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen