Berlingske Business

Det slår igen gnister på Lindø

Det slår igen gnister på Lindø - 2
Svejsetekniker Paw Olesen med den nye lasersvejsekanon, der kan reducere produktionstiden på en vindmøllevinge fra 20 til to timer. Foto:

Første skridt mod at gøre Lindø til et europæisk centrum for vind- og offshore-industrien er netop blevet taget. Konkurrenter er gået sammen om at effektivisere industrien og beholde industriarbejdspladser i Danmark.

Lindø var dømt ude, da arbejdspladserne i løbet af 00erne forsvandt en efter en. Men nu kan sikkerhedsskoenes trampen og maskinernes rumlen høres igen.

For den danske offshore-industri er flyttet ind. I denne uge blev første del af et testcenter for vindmølleindustrien indviet. En enorm lasersvejsekanon, der er den kraftigste kommercielle laser i verden, er klar til at blive taget i brug af virksomhederne på Lindø. Den gør det muligt at svejse vindmøllevinger sammen både hurtigere og mere holdbart. Hvor det tidligere typisk tog 20 timer at svejse en mølle sammen, kan det nu klares på cirka to timer.»Vi vil gerne fastholde den her industri i Danmark. Det er blevet sagt, at vi ikke kan konkurrere på produktion. Men det skal vi ikke acceptere, for det kan vi, hvis vi teknologisk udvikler os. Testcenteret kan gøre os så konkurrencedygtige, at vi bliver billigere end Kina og Vietnam,« fortæller Ove Poulsen, der er direktør for Lindoe Offshore Renewables Center (LORC) .LORC er en erhvervsdrivende fond, som blev stiftet i 2009 af store aktører i den bæredygtige energisektor. Målet er at blive et ledende centrum for viden, innovation, test og demonstration af bæredygtige offshore-teknologier. Det skal ske gennem etablering af flere avancerede testfaciliteter og indsamling og deling af videnSvejsekanonen var første etape, og om 18 måneder står kronen på værket så klar. Et såkaldt Nacelle-testcenter. Nacellen er betegnelsen for vindmøllehovedet, og Lindø vil om 18 måneder altså lægge jord til Nordens største indendørsanlæg til afprøvning af nye vindmøller.Der er tale om en enorm motor på i alt 2.500 ton og fem til seks meter høj. Motorkraften er på 12 megawatt og kan dermed udsætte møllerne for et stort pres og teste deres holdbarhed.Det er den erhvervsdrivende fond LORC på Lindø, som efter flere års arbejde nu har fået både den tekniske del og finansieringen af de to testanlæg på plads.

De små skal med

Fonden, der har tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen som formand, har hentet på den gode side af 300 millioner kroner til at bygge et videnscenter op på Lindø. Pengene er kommet både fra det offentlige og fra private. Det er store konkurrenter som Vestas, Siemens, DONG, Vattenfall og A.P. Møller - ?Maersk, der har været med til at bidrage økonomisk og bygge centeret op.

Ud over de store virksomheder vil hele underskoven af leverandører til vind­industrien også få gavn af testcenteret. I dag arbejder lige i omegnen af 1.000 mennesker på industriparken i Lindø, og ifølge Ove Poulsen skal det tal stige markant de kommende år.Det er ambitionen at samle både de største og de mindre aktører i vind­mølleindustrien på havnekajen nord for Odense.»Vi skal ud og finde underleverandørerne. Det er vigtigt for de store selskaber, at også de mindre virksomheder er med. Det handler om fødekæden, og i en branche, der udvikler sig i en mere avanceret retning, stiller det stadigt større krav til underleverandørerne,« forklarer Ove Poulsen.

Sikre arbejdspladser

Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) har været med i udviklingen af fonden og testcenteret fra begyndelsen, da det stod klart, at Lindøværftet ville lukke.

Han kalder det et glimrende eksempel på et offentligt-privat samarbejde, som er blevet til på tværs af partifarver og med virksomheder, der typisk er konkurrenter.»Alle gode kræfter har været med til at sikre beskæftigelsen på Lindø og samtidig været med til at sikre, at vi bevarer fører­positionen på vindmøller,« siger Carsten Hansen.Der er ifølge ham et stort potentiale og gode muligheder for, at Danmark bliver endnu bedre på havvindmøller. Det kan stadig gøres hurtigere, og der kan ligeledes optimeres på holdbarhed. Med de nye testfaciliteter kan der forskes i, hvordan danske vindmøller kan bevare status som de bedste i verden. Vi kan ikke tillade os at hvile på laurbærrene, lyder det fra ministeren.»Danmark har en unik klynge af havvindmølleproducenter. Det er det, vi videreudvikler på,« forklarer Carsten Hansen med henvisning til, at over 90 pct. af alle havvindmøller produceres i Danmark.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen