Berlingske Business

Det siger politikkerne om iværksætternes ønsker

RB PLUS Der mobbes for meget på Christiansborg Folketingets åb
Foto:

Peter Holten Mühlmann, der er stifter og ejer af Trustpilot, som han stiftede i 2007 - og som i dag beskæftiger 300 mennesker i bl.a. Danmark, England og USA.

Socialdemokratiet: Vi må ikke læne os tilbage

Artiklen fortsætter under billedet
Skatteminister, Benny Engelbrecht
Skatteminister, S, Benny Engelbrecht. Foto : ERIK REFNER

De seneste fire år har regeringspartiet Socialdemokraterne været med til at søsætte en række erhvervs- og vækstinitiativer, der også kommer ind over iværksætterne. Skatteminister og tidligere erhvervsordfører for partiet, Benny Engelbrecht, erkender dog, at det ikke nødvendigvis er nok.

Han kalder arbejdet med at tilrettelægge og reformere blandt andet det skattesystem, iværksætterne møder, er en rullende proces. Der er hele tiden brug for »at vi stopper op og tager et reality-tjek«, som han siger. Han mener dog, at regeringen allerede har gjort meget for at gøre noget ved det, der er den underliggende udfordring.

»Der er stadig udfordringer, vi skal have set på. Den store handler nok om, at vi i samfundet generelt skal have ændret indstilling for iværksætteriet. Vi skal i sidste ende have flere til at tage springet og gå i gang. Det er måske det vigtigste af det hele,« siger Benny Engelbrecht.

Radikale: Meget er gjort – men vi er ikke i mål

Artiklen fortsætter under billedet
Scanpix
Ida Auken, MD, de Radikale. Foto : Claus Bech

De Radikale har det som en mærkesag at bedre forholdene for iværksætterne. Fordi partiet spejder den vej, når det leder efter, hvor fremtidens job skal komme fra.

Erhvervsordfører Ida Auken peger på, at der stadig er problemer – specielt om let og smertefri adgang til Danmark for de internationale IT-specialister, der er centrale for teknologi-iværksætterne. Hun fremhæver tiltag som iværksætterselskabet, afskaffelsen af dele af iværksætterskatten som områder, hvor den nuværende allerede har sat ind. Men arbejdet slutter ikke her, forsikrer hun.

»Vi vil hele tiden gerne forsøge at fjerne de administrative byrder. Og hvis vi kan ændre beskatningen på en måde, der giver mening for dem, så ser vi gerne på det. Men der skal være finansiering for det, « siger hun og tilføjer: »Men det er klart, at vi ikke er i mål endnu. Vi skal fortsat have et tæt samarbejde med iværksætterne, for vi vil gerne give dem de bedst mulige rammer.«

Dansk Folkeparti: Anerkender behovet for udenlandske specialister

Artiklen fortsætter under billedet
q
Hans Christian Skibby, MF, Dansk Folkeparti. Foto : Thomas Lekfeldt

Dansk Folkeparti mener, at det i det hele taget er de små og mellemstore virksomheder, der skal tilgodeses i erhvervspolitikken. Partiet vil dog hellere fokusere på rammevilkår og afgiftslettelser end en sænkning af selskabsskatten.

DF erkender, at det er værd at se på, om skattereglerne matcher iværksætterne, men at lempelser skal være finansieret krone for krone. Når det kommer til problemerne med at få IT-specialister gennem grænsebommene fremhæver partiet dog, at man vil have dokumentation for, at arbejdskraften ikke kan skaffes i et EU-land.

»Vi skal ikke lukke dørene. Vi anerkender, at der findes en type job, som vi ikke selv kan besætte uden videre. Men man skal altså kunne dokumentere, at man har forsøgt at få medarbejderne i Danmark eller EU, før de kommer ind. De eksisterende ordninger fungerer ikke, da udlændingene kan ende som taxachauffører eller på fabrik. Det var ikke meningen, da vi lavede ordningen,« siger Hans Kristian Skibby.

Venstre: Vi skal finde den optimale model

Artiklen fortsætter under billedet
BT
Jakob Engel-Schmidt, MF, Venstre. Foto : Claus Bech

Venstre mener, at der er mere end nok at gå i gang med. Partiets iværksætterordfører, Jakob Engel-Schmidt, siger, at iværksætternes vilkår er en overset størrelse i både dagligdagspolitik og valgkampen.

Han vil gerne have skattesystemet til servicetjek for at se, hvor de regler er, som sætter iværksætterne skakmat. Han påpeger, at der allerede er muligheder for blandt andet at fremføre underskud skattemæssigt. Men det ændrer ikke ved, at man i systemet skal tage stort hensyn til startup-virksomhedernes specielle forhold, der f.eks. ofte resulterer i tab og konkurser. Om beskatningen af medarbejderaktier ryster han blot på hovedet over de eksisterende regler.

»Danmark er et af fem lande i verden, der beskatter medarbejderaktier med det samme. Det er et kæmpeproblem. Provenutabet ved at gå tilbage til den tidligere model, er ikke så stort, og det ville udgøre en kæmpe håndsrækning til de mindste virksomheder,« siger Jakob Engel-Schmidt.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen