Berlingske Business

Danske iværksættere har brug for vitaminer

08BUSk-dbyen-195941.jpg
Selv om det er populært at etablere egen virksomhed, er det de færreste, der for alvor oplever at skabe vækst. Billedet er fra et iværksætterfællesskab i Kødbyen i København. Arkivfoto: Tobias Wensien Dinesen

Smarte iværksættere kan blive en del af løsningen på Danmarks vækstkrise. Men selv om iværksætteriet spirer, springer alt for få virksomheder for alvor i blomst, viser nye tal.

Små og mellemstore virksomheder tørster efter kapital til at vokse og skabe arbejdspladser. Det er en del af forudsætningen for, at dansk vækst kommer ud af sit dødvande i forhold til de øvrige OECD-lande.

I dag sker det sjældent, at innovative danske virksomheder stryger til tops med skyhøje vækstrater og nye arbejdspladser til følge. Faktisk er de 100 største danske virksomheder en eksklusiv og lukket gruppe, der sjældent får tilført nyt blod. Kun fem af virksomhederne er under 30 år gamle, og det tegner billedet af, at danske iværksættere har svært ved for alvor at få luft under vingerne.

b

Det er en af konklusionerne i en ny iværksætterundersøgelse, som Væksthus Sjælland og Vækstfabrikkerne offentliggjorde torsdag. Undersøgelsen peger også på, at syv ud af ti danske iværksættere oplever, at skattevilkårene er dårlige, og at risikovillig kapital er svær at finde i Danmark.

Ifølge direktør for Væksthus Sjælland Mads Váczy Kragh, der står bag undersøgelsen, er situationen alvorlig.

»Skal Danmark klare sig i den globale konkurrence, har vi brug for iværksættere, der stifter virksomheder og skaber nye job,« siger Mads Váczy Kragh.

Danmark har i dag en meget høj produktivitet, men udviklingen er gået i stå, og hvis tendensen fortsætter, vil Danmark sakke bagud i forhold til de øvrige OECD-lande. Det viser tal fra Erhvervs- og Vækstministeriet.

Risikovillig kapital efterlyses

Et sted, Danmark kan få væksttoget tilbage på sporet, er ved at satse på vækstpotentialet i små og mellemstore virksomheder, vurderer Rolf Kjærgaard, investeringsdirektør i Vækstfonden.

»Det har rigtigt stor betydning for den samlede danske vækst, at de små og mellemstore virksomheder får mulighed for at vokse og skabe arbejdspladser. Men at gå fra en omsætning på 20 millioner kroner om året til 50 eller 100 millioner kroner er ikke ligetil. Det kræver, at man har adgang til finansiering,« siger Rolf Kjærgaard

Til BM

Han bakkes op af cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian, der for nylig advarede om, at Danmark befinder sig i en regulær vækstkrise.

»Jeg tror, de danske iværksættere er lige så kvalificerede som iværksættere i andre lande, men desværre er der nogle vækstbarrierer, der gør, at det er svært at hive de små virksomheder op. Vi har mange små virksomheder i Danmark, men det er nedslående, at så få af dem formår at vokse sig store. En af forklaringerne er, at det i øjeblikket er både dyrt og svært for iværksættervirksomhederne at frembringe risikovillig kapital,« siger Steen Bocian.

Væksten udebliver

Der mangler hverken gåpåmod eller innovation i de mange små og mellemstore virksomheder, og det er både enkelt og billigt at etablere virksomhed i Danmark, påpeger Steen Bocian. Det billede bekræftes ofte af internationale undersøgelser. Senest har Global Entrepreneurship and Development Institute vurderet Danmark som det fjerdebedste iværksætterland i verden kun overgået af USA, Canada og Australien.

»Vi ser mange spændende ideer og forretningsmodeller i øjeblikket; det gælder både for nystartede og etablerede virksomheder,« siger Rolf Kjærgaard.

25BUSCBS1-154349.jpg

Han oplevede en stigende aktivitet og efterspørgsel på Vækstfondens finansiering blandt virksomheder og iværksættere i 2015, og tendensen er fortsat ind i 2016, forklarer han. I 2015 ydede Vækstfonden lån og garantier for 1,7 milliarder kroner til 725 virksomheder, hvilket sammen med bankfinansiering har givet adgang til over 4,5 milliarder kroner i samlet finansiering.

Men ifølge Steen Bocian er der behov for yderligere tiltag for at sikre kapital til danske iværksættervirksomheder.

»Vi bliver nødt til at kigge på skattesystemet, Vi har et system, hvor almindelige mennesker, der vil spare op i aktier, bliver ret hårdt beskattet af deres aktier,« siger han.

BT

På trods af udfordringerne med skat og risikovillig kapital har vi meget råstof at bygge virksomhederne af i Danmark, påpeger Mads Váczy Kragh.

»Vi står ikke tilbage på talentmassen i Danmark; den er utroligt stor. Det er evnen til at drive virksomheder hurtigt frem, der mangler,« siger Mads Váczy Kragh.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen