Berlingske Business

Bedring på vej i eurolandene

06BUSside-14-EU-ECB-INTERES.jpg
Med præsident Mario Draghi har ECB flere gange sagt, at en gradvis forbedring vil sætte ind i den sidste halvdel af i år, især trukket af større eksport, men også af de stimulanser, der udgår til det private forbrug og erhvervslivets investeringer fra den meget lave rente på 0,5 procent hos ECB. Foto: EPA

Indeks. Om alt går vel, så vender den økonomiske vækst tilbage til de 17 eurolande frem mod udgangen af dette år. Nøgletal peger i den retning.

Stadigt mere tyder på, at de 17 eurolande er på vej ud af den recession og økonomiske nedgang, som har stået på i nu seks kvartaler i træk. Men fremgangen bliver sandsynligvis langsom og svag.

Omsætningen i butikkerne i eurolandene faldt således noget overraskende med 0,5 procent i juni i forhold til måneden før, viser nye tal fra Eurostat. Det er første gang i tre måneder, at detailsalget falder.

Den aftagende lyst til at bruge penge hænger nøje sammen med, at arbejdsløsheden i eurolandene forsætter med at holde sig oppe på et historisk højt niveau over 12 procent af arbejdsstyrken.

Men mange lande er også ved at gennemføre omfattende spareplaner for at bringe deres store statsgæld ned. Det sker ved at hæve skatter og afgifter og skære i offentlige velfærdsydelser, hvilket også presser mange forbrugere til at holde igen. Men forbrugslysten dæmpes også af en generel usikkerhed og frygt for fremtiden.

Indikator for udviklingen

Når der trods dette alligevel er udsigt til lidt bedre tider, så skyldes det især, at mange af de store europæiske virksomheder oplever fremgang.

Mere end halvdelen af de virksomheder, der indgår i det store Stoxx Europe 600 aktieindeks, og som har afleveret regnskab indtil videre, har overrasket positivt i andet kvartal. Det er bedre end de kun 40 procent, der overraskede positivt i første kvartal.

Den særlige PMI-indikator for industrien har også vist fremgang på det sidste og steg fra 48,8 i juni til 50,3 i juli, hvilket er det højeste niveau i over to år. En værdi over 50 peger på, at den økonomiske aktivitet er på vej op, fordi flere så svarer positivt end negativt på de spørgsmål om blandt andre beskæftigelsen, indgang af nye ordrer og salget, som indgår i undersøgelsen.

Også fra de store servicefag er der på det sidste kommet lidt bedre tal end ventet. Her steg PMI-indekset fra 48,3 i juni til 49,8 i juli, og dermed er nedgangen inden for dette vigtige område tæt på at stoppe.

De særlige PMI-indeks følges tæt på de finansielle markeder, fordi de historisk set har givet ret sikker information om, hvordan økonomien udvikler sig. Det sker endda længe, før det opfanges af andre statistikker.

Præsidenten for Den Europæiske Centralbank, ECB, Mario Draghi sagde i sidste uge, at flertallet af økonomiske indikatorer sender det signal, at det værste er ovre for denne gang.

I Tyskland, som er Europas klart største økonomi, er detailsalget faldet med 1,5 procent i forhold til i maj, hvilket er det største fald siden december sidste år.

Men i Frankrig steg det omvendt med 0,6 procent efter en anden optur på 1,6 procent måneden før.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen