Berlingske Business

Ubers fremtid i Danmark afgøres først efter chaufførdomme

pix: lyskryds taxa vej - 2016070820
Overskrift
Seks chauffører fra selskabet Uber blev fredag idømt bøder ved Københavns Byret, fordi de blev fundet skyldige i brud på taxiloven.
Pix: RB PLUS Strid mellem taxi og U
Overskrift
Seks chauffører fra selskabet Uber blev fredag idømt bøder ved Københavns Byret, fordi de blev fundet skyldige i brud på taxiloven.

En retssag mod selskabet Uber afventer ankesager fra dømte chauffører, siger chefanklager fra København.

Nok blev seks chauffører fredag dømt ved Københavns Byret for at bryde taxiloven, fordi de har kørt for kørselstjenesten Uber.

Men det er endnu uvist, om selve selskabet er ulovligt i Danmark.

Først når landsretten har afgjort mindst én sag mod en Uber-chauffør, kan anklagemyndigheden tage stilling til, om Uber lovligt kan køre med betalende passagerer på danske veje.

Det forklarer chefanklager ved Københavns Politi Karin Thostrup.

»Sagen mod selskabet Uber afventer, at der foreligger endelig dom i sagen mod chaufførerne. Jeg har forstået, at nogle af de dømte ønsker deres afgørelse fra byretten indbragt for landsretten.«

»Og når landsrettens afgørelse foreligger, vil vi tage stilling til tiltalespørgsmålet mod Uber selv. Dybest set er det, når der foreligger en afgørelse i sagen mod den første chauffør,« siger Karin Thostrup.

Københavns Politi har sigtet 46 Uber-chauffører for ulovlig kørsel. Heriblandt er de seks, der fredag blev dømt. De blev idømt bøder på mellem 2000 og 6000 kroner.

Der er endnu ikke rejst tiltale mod selve Uber. Selskabet blev allerede politianmeldt i 2014 af Trafikstyrelsen, få timer efter at selskabet startede sin drift i Danmark.

EU-Kommissionen er i øjeblikket ved at granske hele det europæiske marked for taxier og andre former for hyrevogne. Samtidig har Spanien som led i behandlingen af en national Uber-sag spurgt EU-Domstolen, hvordan kørselstjenesten vurderes i EU-retten.

EU-sagerne bliver taget med i den danske anklagemyndigheds overvejelser, når sagen mod Uber i Danmark skal vurderes. Men det er ikke dem, man venter på, forklarer chefanklager Karin Thostrup.

»Vi ser på det hele. Men lige nu er beskeden: Vi vurderer ikke sagen, med alt hvad det indebærer, før der ligger en endelig dom mod chaufførerne,« siger hun.

Og EU-Domstolen skal ikke tage stilling til, om Uber er lovlig på dansk grund, lyder det.

»Sagen afventer ikke nogen forelæggelse for EU-Domstolen.«

»Vi har en selvstændig taxilovgivning i Danmark. Sagen mod Uber skal vurderes efter den danske taxilovgivning,« siger Karin Thostrup.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen