Berlingske Business

Total udskiftning i toppen på blødende J. Lauritzen

Direktør for rederiet J.Lauritzen, Birgit Aagaard-Svendsen.
Overskrift
Direktør for rederiet J.Lauritzen, Birgit Aagaard-Svendsen. Foto:
Direktør for rederiet J.Lauritzen, Birgit Aagaard-Svendsen fratræder senest til august
Overskrift
Direktør for rederiet J.Lauritzen, Birgit Aagaard-Svendsen fratræder senest til august Foto:

Det gamle rederi J. Lauritzen fik et dundrende underskud i 2015, og sættes nu gang i en stor udskiftning i topledelsen, ligesom rederiet skal have tilført ny kapital.

Det sønderbombede tørlastmarked har ramt den danske rederikoncern, J. Lauritzen, usædvanligt hårdt. Og det får konsekvenser for ledelsen og kapitalstrukturen.

Omsætningen dykkede sidste med en fjerdedel til 349 mio. dollar, og resultatet før skat blev et dundrende underskud på 312 mio. dollar mod et minus på 187 mio. dollar året før. Egenkapitalen er dermed mere end halveret til 270 mio. dollar.

Det kæmpe minus skyldes først og fremmest nedskrivninger og hensættelser på 282 mio. dollar, som delvist blev opvejet af 75 mio. dollar fra kompensationer fra ophør af kontrakter.

Til BM BNY

Den negative økonomisk udvikling betyder, at der skal skydes ny kapital i rederiet.

»Med henblik på at styrke balance og likviditet er der opnået enighed med vor ejer Lauritzen Fonden om tilførsel af ny kapital på omkring 19 mio. dollar, samt overførsel af en række ikke-strategiske aktiver og forpligtelser til det af Lauritzen Fonden helejede LF Investment ApS. Transaktionerne vil øge J. Lauritzen's likviditet med USD 125 mio. i løbet af 2016,« skriver rederiet i sin regnskabsmeddelelse.

17BUSLauritzen2.jpg

Rederiet oplyser samtidig, at bestyrelsesformand Bent Østergaard og næstformand Ingar Skaug ikke genopstiller til valg til bestyrelsen. I stedet vil den tidligere DSB-topchef og fyrede Falck-direktør Jesper T. Lok blive valgt til formand, mens advokat Niels Heering bliver næstformand for bestyrelsen.

Oveni vil direktør Birgit Aagaard-Svendsen, der siden 1998 har været ansvarlig for økonomi, finans, IT m.v., gå på pension i forbindelse med sin 60-års fødselsdag og »søge udfordringer uden for J. Lauritzen«. Hun vil fratræde senest ved udgangen af august, oplyser J. Lauritzen.

I år venter J. Lauritzen at den globale økonomiske aktivitet vil vokse lidt hurtigere end i 2015, men rederiet vurderer samtidig, at der er en risiko for et yderligere fald i den kinesiske vækstrate for import af råvarer, som fortsat vil påvirke J. Lauritzens tørlastaktiviteter.

Jens Chr Hansen

Ledelsen venter et driftsresultate på EBITDA-niveau for 2016 på niveau med de minus 41 mio. dollar, det blev til 2015, modsvaret af særlige poster, der vil bidrage positivt som følge af anvendelsen af hensættelser.

Afskrivninger vil blive reduceret som følge af salg af aktiver, og finansielle poster forventes forbedret som følge af den betydelige slankning af vor balance og salg af finansielle aktiver.

 

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen