Berlingske Business

Torm er helt på plads med restrukturering

fa
Endelig kan det sidste punktum sættes i Torms langstrakte restrukturering. Foto:

Endelig kan det sidste punktum sættes i Torms langstrakte restrukturering.

Endelig kan noget nær det sidste punktum tilsyneladende sættes i rederiet Torms langstrakte restrukturering.

Mandag aften fik det traditionsrige tankskibsrederi alt på plads i den aftale, der har taget flere år at forhandle hjem, og som betyder store ændringer i Torms sammensætning og udsigter.

ADW

Det kommer efter mange turbulente år, hvor pengene fossede ud af Torm, så rederiet sad i gæld til op over halsen og kun overlevede på kreditorernes nåde.

- Det er en stor glæde for mig, at Torm via denne restrukturering genvinder sin økonomiske og strategiske fleksibilitet. Restruktureringen og Torms stærke driftsmæssige platform skaber et stærkt fundament for fremtiden, når vi stævner ud mod nye horisonter, udtaler Jacob Meldgaard, direktør for Torm, i en meddelelse.

Som første led i aftalen er Torms gæld nedskrevet fra 1,4 mia. dollar til 561 mio. dollar, og der er samtidig indskudt 25 skibe og seks nybygninger i Torms flåde, der nu vokser til i alt 74 produkttankskibe.

Gælden har seks år at løbe på, og de første afdrag er på 26,9 mio. dollar i 2017 og 53,7 mio. dollar hver i 2018, 2019 og 2020. Dog skal der også løbende betales mindre beløb i forbindelse med skibsfinansiering.

TORM

Rederi

Til gengæld er der udstedt nye aktier, så de nuværende aktionærer er udvandet så kraftigt, at de kun sidder med 0,8 pct. af de knap 96 mia. aktier i det restrukturerede rederi.

Ny storaktionær er Oaktree Capital Management, som ejer 62 pct. af de almindelige A-aktier og desuden har en "gylden" C-aktie, der giver ret til at vælge alle undtagen ét bestyrelsesmedlem og bestemme de fleste vedtægter.

De resterende godt 36,2 pct. af rederiet tilfalder de banker, der har konverteret gæld til aktier. Blandt andet er Goldman Sachs og DW Partners blevet ejere af henholdsvis 6,17 pct. og 6,36 pct. af A-aktierne, mens fem andre banker fra - Nordea, Danske Bank, HSH Nordbank, DBS Bank og Deutsche Bank - ikke længere er storaktionærer.

Mindretalsaktionærerne har fået ret til at udpege en særlig "trustee", der via en særlig B-aktie kan vælge næstformanden i bestyrelsen og en observatør samt nedlægge veto mod visse ændringer i selskabet.

torm

Efter restruktureringen har Torm også fået nok sikkerhed til at melde forventninger ud for 2015. De lyder i øjeblikket på en driftsindtjening (EBITDA) på 170 til 210 mio. dollar og et overskud før skat på 100 til 140 mio. dollar.

Til sammenligning tabte Torm i årene 2010-2014 i alt 1615 mio. dollar før skat, senest 283 mio. dollar i 2014.

Derudover har Torm i øjeblikket 125 mio. dollar i likvider og en ny kassekredit på 75 mio. dollar, som der ikke er trukket på, oplyser rederiet.

Mens der nu formelt er styr på restruktureringen, er der dog udsigt til flere tekniske skridt som led i aftalen. Blandt andet skal der vælges en ny bestyrelse, og Oaktree har planlagt at lave et omvendt aktiesplit, så hver 1500 Torm A-aktier bliver til én ny A-aktie. Det skal ske på en ekstraordinær generalforsamling, der er planlagt til anden halvdel af august 2015.

Torm-aktien falder tirsdag 4,7 pct. til 0,391 kr. oven på meddelelsen om restruktureringen. Det værdisætter dog fortsat rederiet, hvis man medregner alle A-aktier, til mere end 37 mia. kr. - eller mere end 60 gange så meget som det forventede overskud efter skat i 2015.

meldgaard

/ritzau/FINANS

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen