Berlingske Business

Topleder kræver opgør med lukket Mærsk-kultur

pix-Jakob Bo Thomasen
Chefen for Mærsk Olie og Gas, Jakob Bo Thomasen

Chefen for Mærsk Olie og Gas vil gøre det nemmere for whistleblowers at afsløre uregelmæssigheder. Jakob Bo Thomasen går til kamp for øget åbenhed efter kritik af, at Mærsk-medarbejdere er blevet truet til at holde mund. (Opdateret kl. 21.07)

Chefen for Mærsk Olie og Gas, Jakob Bo Thomasen, som er medlem af Mærsks executive board, erklærer sig nu klar til at tage et opgør med den, som han selv kalder det, lukkede kultur i selskabet.

Det sker efter flere artikler i Politiken om påståede uregelmæssigheder i miljøkontrollen af Mærsks olieaktiviteter i Nordsøen.

Jakob Bo Thomasen erkender, at der stadig er et stykke at gå for Mærsk Olie og Gas ad vejen mod at blive en åben og moderne virksomhed.

Læs også
: Her er arvingerne til Mærsk-milliarderne

»Rettidig omhu er forsat en af vores kerneværdier, men det er vigtigt, at det er gennemsigtigt, hvad der foregår i virksomheden, og at medarbejderne går til ledelsen, hvis de bliver opmærksomme på ting, som ikke er i orden, frem for at gå til medier eller myndigheder,« siger han.

»Jeg opfatter mig selv som en åben leder, men jeg må indrømme, at vi har haft en ret lukket kultur i firmaet. Jeg vil til enhver tid arbejde for åbenhed, hvor vi får problemerne på bordet. Tingene skal kunne komme på bordet uden frygt for negative konsekvenser for budbringeren.«

»Jeg har for et stykke tid siden etableret en brevkasse, hvor medarbejderne kan skrive og stille spørgsmål til mig direkte. Den har indtil nu ikke været anonym, men nu anonymiserer vi den fuldstændig. Det er afgørende, at oplysninger om eventuelle uregelmæssigheder når frem til mit skrivebord. Hvis ikke der er en åben kultur i virksomheden, er det et ledelsesproblem. Det er noget, jeg lægger meget stor vægt på. Jeg har jo ikke været så længe i jobbet, så der er stadig noget at gøre,« siger Jakob Bo Thomasen.

Kritik af oliespild

Der er på det seneste rejst kritik af, at Mærsk Olie og Gas adskillige gange har overskredet de tilladte grænser for, hvor meget olie der må ledes ud i havet med produktionsvandet. I weekenden kom det frem, at ansatte på selskabets platforme rutinemæssigt advares, før forsvarets miljøfly foretager uanmeldte overflyvninger, og tirsdag skrev Politiken, at et anonymt tip førte til, at Miljøstyrelsen blev klar over, at Mærsk i næsten to år havde opgjort olieforureningen i Nordsøen 70 procent for lavt.

Se Mærsks nye monsterskib

Ifølge Jakob Bo Thomasen har Mærsk allerede investeret over en milliard kroner i oliefelterne for at sikre, at grænserne for udledning kan overholdes, og advarslerne om miljøflyene er stoppet. Han forklarer desuden, at fejlene i miljørapporteringen skyldes, at der blev ændret målemetode, hvilket gav en usikkerhed.

Intern undersøgelse

Selv om han altså afviser de fleste af de kritikpunkter, der har været fremført de seneste dage, så har Jakob Bo Thomasen iværksat en intern undersøgelse oven på avisens kritiske artikler:

»Politiken skriver, at folk her er blevet truet til at undlade at rapportere om uregelmæssigheder. Den form for beskyldninger kan jeg ikke sidde overhørig, så nu undersøger vi det. Jeg mener, at vi har et problem med, at vi har en for lukket kultur i dele af firmaet, og den vil jeg til livs. Det første skridt, jeg tager her, er selvfølgelig at undersøge de her ting til bunds. Det er klart, at afhængig af hvad jeg finder, så vil jeg tage konsekvenserne,« siger Jakob Bo Thomasen, som dog ikke vil ind på, hvilke konsekvenser der kan være tale om.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen