Berlingske Business

Taxibranchen går efter struben på Uber

UBER-TAXI-STRIKE
Foto:

Ny organisation af vognmænd og chauffører afholder demonstration på onsdag og har meldt over 200 Uber-biler til Skat og 20 til politiet.

Den danske taxabranche går nu direkte politiet og Skat i bedene med egen efterforskning af biler, der kører for det amerikanske Uber her i Danmark.

Uber sælger sig selv som en del af en moderne deleøkonomi, men taxabranchen ser selskabet som et piratfirma.

En ny brancheforening Taxiførere i Danmark (TiD) er både utilfredse og utålmodige, fordi politi og myndigheder ikke griber ind overfor Uber, hvor privatbiler efter branchens opfattelse kører taxa for branchens kunder.

Ifølge TiD’s formand Søren H. Nicolaisen har organisationen siden januar meldt over 200 biler til Skat ud fra en mistanke om, at privatbilerne, der kører for Uben, ikke betaler skat.

»Vi har netop holdt møde med Skat, som har en specialafdeling i Haderslev, som arbejder med de her ting,« fortæller Søren H. Nicolaisen.

»Skat var meget glade for vores indberetninger.«

12BUSGERMANY-BUSINESS.jpg

Ifølge TiD-formanden holder taxachauffører og vognmænd øje med Uber-biler i gaderne:

»Vi kan kende dem på, at de har en iPhone liggende i forruden med Ubers app,« siger Søren H. Nicolaisen.

TiD har også indberettet 20 Uber-biler til politiet. Trafikstyrelsen meldte i foråret Uber til politiet for overtrædelse af taxiloven, men ifølge Søren H. Nicolaisen er der ikke sket noget i sagen:

»Vi har givet politiet oplysninger om 20 biler, men så bad de os så om at holde inde, og det har vi respekteret. Men jeg kan ikke forstå, at vi ikke snart ser en sigtelse eller en retssag, så vi kan få en dom, der slår fast en gang for alle, at dette er ulovligt,« siger han.

pix-uber

Søren H. Nicolaisen peger på, at en Uber-chauffør blev idømt bøde for ulovlig taxikørsel ved retten i Stockholm i sidste uge:

»Og svenskerne har endda en mere liberal taxi-lovgivning end Danmark,« siger han.

Ifølge TiD-formanden er chaufførernes tålmodighed ved at være opbrugt.

»Det er surt at se på, at Uber-bilerne holder foran os i køen og stjæler vores kunder. Vi forsøger hele tiden gennem dialog med folketingspolitikere, Skat og politi. Men der er mange taxi-chauffører, som har temperament, så jeg håber på, at myndighederne snart vågner op, inden de bliver rigtig vrede,« siger han.

1

TiD har indkaldt til demonstration på onsdag på Christiansborg Slotsplads, hvor det ventes, at 2-300 taxaer vil møde op. Indkaldelsen vidner om, at følelserne er i kog:

»I 10 måneder har vi nu været vidne til, hvordan det taxilignende transportselskab Uber har virket på det danske taximarked helt uden de tilladelser og godkendelser, der er lovkrav på området. De har end ikke ansøgt om dette, så UBER arbejder helt bevidst og systematisk imod dansk lov. Deres vognmænd nægter tillige at tegne de lovpligtige erhvervsansvarsforsikringer, ligesom der hersker meget stor tvivl om, hvorvidt der svares korrekt skat af den indkørte fortjeneste.«

»I kraft af dette har Uber kunnet ekspandere til en størrelse svarende til en Københavnsk taxicentral i antal, mens politiet og det politiske synes at have lukket øjnene for dette.

USA-UBER/

Politiet har på de 10 måneder Uber har udført illegal taxivirksomhed i Danmark ikke haft held til at føre blot en eneste taxipirat for en dommer! Vi kræver handling nu; retsstaten er i fare hvis man bevidst undlader at gribe ind.«

»Vi ønsker en fredelig udgang på dette og ikke som vi har set i Sydeuropa, hvor denne konflikt har udløst gadeoptøjer med brændte biler og stenkast mod piraterne! Men det kræver handling – NU! Derfor demonstrerer vi på Christiansborg Slotsplads den 16. september kl 11.00- 12.00 ligesom tusinder af andre taxiførere verden over. Vi håber at demonstrationen forløber i ro og orden, men bægeret er meget tæt på at løbe over,« hedder det ildevarslende i en pressemeddelelse fra TiD.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få oplyst hos Københavns Politi om status på Trafikstyrelsens anmeldelse af Uber for overtrædelse af taxaloven.

Harry Porter, som er kommunikationsansvarlig hos Uber, skriver i en mail, at Uber er ved at udarbejde et skriftligt svar om sagen til politiet.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen