Berlingske Business

Talentpleje ¿ en udfordring for transport og logistik

Følgende fire spørgsmål kunne være oplægget til en strategidebat i en transportvirksomhed:

Hvad er mine kernekompetencer - hvordan vil jeg udvikle dem?

Hvad betyder den teknologiske udvikling (it) for min forretning?

Hvilke af mine kunder er kritiske for min overlevelse på markedet - hvad forventer de af mig i morgen?

Hvem er mine vigtigste konkurrenter i dag og i morgen - hvad konkurrerer de på i dag og i morgen?

Hvis disse spørgsmål blev behandlet, kunne konklusionen sandsynligvis være: Fastholdelse af konkurrenceevne for virksomheden vil i de kommende år stille store krav til virksomhedens udvikling.

Dette understøttes af et Delphi studie gennemført i Tyskland i år 2002. Her var konklusionen, som den blev refereret i Deutsche Verkehrs Zeitung, DVZ: "Transportmarkt vor grossen Problemen". Der blev specielt peget på tre udviklingstendenser:

For det første vil den fortsatte vækst i godstransporterne betyde, at kapacitetsproblemerne på det europæiske vejnet vil blive stadigt større. Dette er en udviklingstendens, som allerede i dag opleves af dem, der ofte kører på det tyske motorvejsnet.

For det andet vil koncentrationen inden for transporterhvervet fortsætte. Der peges især på, at dagsordenen sættes af de store aktienoterede virksomheder. Deres succeskriterium vil være vækst.

Endelig peger studiet på, at der vil blive mangel på kvalificerede medarbejdere. Dette begrundes med mindre ungdomsårgange og med, at virksomhederne vil kæmpe om de bedste medarbejdere: "talenterne". Det vil være dem, der skal bringe virksomheder frem.Det er derfor centralt at spørge, hvordan udviklingen af talenterne i transport- og logistikerhvervet sikres.

Har vi den rette kultur og de rette forudsætninger herfor?

Når vi i dag ser på det danske transporterhverv, kan der peges på en række udfordringer.

Sektoren er karakteriseret ved mange mindre og mellemstore virksomheder. Der er kun beskeden tradition for samspil mellem erhvervslivet og de universiteter, som er potentielle producenter af kandidater til erhvervet. Der er underskud af forskere på området, og samlet set er der generelt et svagt innovationsmiljø. Endelig må vi konstatere, at selv om der på enkelte områder er international profil af indsatsen i Danmark, satses der langt mere på udvikling og forskning i de lande, vi er oppe imod. Det gælder f.eks. Sverige, Tyskland og Holland.Videre kan der peges på, at det er vigtigt, at erhvervet er i stand til at tiltrække "nye talenter" til udvikling af virksomhederne i de kommende år. Derfor er det vigtigt at gøre sig klart, hvad de har af krav til fremtidens virksomhed.

Tallenter efterspørger kompetencemiljøer

Talenter kræver visionær og effektiv ledelse

Talenter vil have et spændende jobSamlet kan der peges på, at talentpleje vil være en af de vigtigste udfordringer for et transport- og logistikerhverv i fortsat verdensklasse. Der kan også peges på, at dette er kritisk for fastholdelse af et ikke ubetydeligt erhverv i Danmark, og det vil være en vigtig forudsætning for dansk handel, landbrug og industri for fastholdelse af effektiv distribution af varer til verdensmarkedet.

Der vil være skærpede krav til udviklingen af samarbejdet på tværs af private og offentlige virksomheder og på tværs af sektorer. Rammebetingelserne for virksomhedernes udvikling af medarbejdere og mulighed for at tiltrække nye unge kreative talenter er vigtige.

Der vil være behov for fortsat udvikling af ledelseskulturen i transporterhvervet. Det er derfor med glæde, at jeg kan konstatere at der i regi af Danmarks Transportakademi, DTA, fra januar 2005 udbydes et nyt lederudviklingskursus specielt rettet mod transport og logistik.

Kultur er en vigtig faktor. Det gælder kulturen internt i virksomhederne, men det gælder også virksomhedernes samspil med de lokalsamfund, som medarbejderne og deres familie vil skulle bosætte sig i.

Sidst men ikke mindst er det en fælles opgave at udvikle forståelsen af hvad "talent" er, og hvordan der skal arbejdes med denne. Her kan vi hente megen inspiration fra idrættens verden, hvor talentplejen startes allerede i børne- og ungdomsarbejdet.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen