Berlingske Business

Storbanks dom: Mærsk bliver delt i to

07BUSM-rks-1-150640.jpg
Den danske rederigigant nedjusterer sine forventninger til årets resultat med knap fire milliarder kroner. (se Ritzau historie 230850) Verdens største containerskib 'Mærsk Mc-Kinney Møller' i Aarhus Havn. Tilstrømningen var stor mandag den 26. august 2013, hvor man på afstand kunne beundrer verdens største containerskib der lå til kajs i Aarhus.

Den kommende store strategiplan betyder, at A.P. Møller - Mærsk vil blive delt midt over, vurderer storbanken Nordea i en ny, central analyse.

I løbet af efteråret vil dansk erhvervsliv opleve en historisk begivenhed. For A.P. Møller - Mærsk vil blive skåret midt over og delt op i en transportforretning og en energivirksomhed. Det vurderer stor­banken Nordea i en helt ny analyse forud for den omfattende strategiplan, som A.P. Møller - Mærsk vil fremlægge om under en måned.

»En sandsynlig udgang af strategiarbejdet er en struktur, hvor transport og energi bliver splittet for at udløse potentielle synergier, snævre ledelsens fokus ind og hjælpe med at finde lommer med vækstmuligheder,« skriver Nordea i analysen.

Billede

Traditionelt er de store nordiske banker tæt på de store investorer, og derfor har den 64 sider lange rapport været ventet med spænding. Den kommer samtidig med, at A.P. Møller - Mærsk arbejder på planen, der tegner til at blive den største forandringsproces nogensinde i dansk erhvervsliv.

Det sker, efter at den forhenværende adm. direktør Nils Smedegaard i juni blev afskediget, hvorefter bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen oplyste, at en ny strategi kan betyde, at virksomheden vil blive splittet op.

Berlingske kunne i august afsløre, at bestyrelsen og ejerfamilien hælder til en plan, som betyder, at A.P. Møller - Mærsk kommer til at blive splittet op i to enheder. Det oplyste flere kilder, der samtidig understregede, at planerne ikke er blevet endeligt vedtaget.

Nordea vurderer, at netop den model vil gavne begge de nye områder:

»Vi mener, at et split i to dele omkring transport og energi vil skabe mere strømlinede, transparente og nemmere ledede enheder, som vil gøre de separate enheder klar til bedre at tilpasse sig til de forskellige udfordringer,« hedder det i analysen.

Billede

Banken vurderer, at containerrederiet Maersk Line, der står til at blive grundstenen i det kommende transportselskab, vil få nemmere ved at købe konkurrenter i fremtiden. Netop konsolideringer er flere gange blevet nævnt som et område, der måske kan gøre den pressede containerindustri mere rentabel.

»Vi mener, at der er mange muligheder for, at Maersk Line kan foretage værdiskabende opkøb og øge sin tilstedeværelse på blandt andet Stillehavsruterne,« skriver banken.

Olien tørrer ud

I oliedelen er Nordea mindre sikker på hvad det danske selskab fremtid bliver. Maersk Oil har været en central del af A.P. Møller - Mærsk siden virksomheden i 1960erne fik rettighederne til olien i Nordsøen. Men i år har det danske selskab mistet en stor olieaftale i Qatar, der i seneste kvartal leverede halvdelen af virksomhedens olie. Det har skabt spekulationer om, hvorvidt selskabet vil afhænde de resterende olieaktiviteter.

»Vores vurdering er, at fremtiden for Maersk Oil er uklar, og når aftalen i Qatar løber ud i 2017 vil den strategiske vigtighed af Maersk Oil være mindre,« skriver Nordea.

Billede

Banken peger på, at en mulighed er at sælge den meget lovende andel i det store norske Johan Sverdrup-felt. Et andet scenarie er, at selskabet sænker risikoen ved at fokusere mindre på efterforskning og rette fokus mod de nuværende aktiviteter i Nordsøen.

Strategiplanen kommer, efter at den store danske virksomhed har haft svært ved at vokse i det pressede containermarked og i et oliemarkedet, der siden sommeren 2014 har oplevet store fald. Nils Smedegaard har skabt meget veldrevne virksomheder over hele koncernen, men den manglende vækst har betydet, at investorerne i flere år har kunnet se på en stagneret aktiekurs.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen