Berlingske Business

Smedegaard: Lavere løn skal sikre job

Nils Smedegaard Andersen
ARKIVFOTO Foto:

Nils Smedegaard tror på Danmark i den hårde globale konkurrence – men vi skal træffe vigtige valg og turde prioritere.

Nils Smedegaard Andersen er ikke med i koret af grædekoner, som jamrer over, at Danmark vil udspille sin rolle som en af vindernationerne i den globale økonomi. Tværtimod advarer han mod at lade sig overmande af frygt for de nye vækstcentre, som buldrer frem på kloden, mens væksten i Europa og Danmark er gået i stå. 

»Det med at være bekymret for omverdenen fører ikke til succes. I Danmark har vi nogle fantastiske styrker. Vi har en fleksibel økonomi, og vi har været vant til at konkurrere med udlandet. I en lang årrække har vi haft succes med at skabe velstand ud over det normale drevet af en vilje til at deltage i den globale konkurrence,« fastslår Nils Smedegaard Andersen.  

Han er om nogen klar over, at den globale konkurrence bliver hårdere, men topchefen for A.P. Møller - Mærsk mener, at Danmark har gode chancer for at klare sig i den intense konkurrence. Hvis vi træffer de nødvendige valg. 

»Som befolkning må vi træffe det valg, om vi ønsker at vokse og konkurrere på de vilkår, der gælder i verden – eller om vi hellere vil beskytte os selv og bremse vores nedtur så godt som muligt. Jeg synes ikke, vi skal tage den sidste vej, for det vil sætte udviklingen i stå, og vi har i forvejen en særdeles lav vækst.« 

For mange på sidelinjen 


Ifølge Smedegaard er en af de største udfordringer for Danamark, at alt for mange ikke er på arbejdsmarkedet, men er anbragt på sidelinjen og afhængige af overførselsindkomster. 

»Vi har utrolig mange mennesker, som er uden for arbejdsstyrken. På et tidspunkt kommer vi til at træffe et valg, for vi har ikke råd til at blive ved på den måde.« 

Når så mange ikke er en del af arbejdsstyrken, skyldes det ifølge Smedegaard groft sagt to ting: Dels er det ikke altid attraktivt nok at være i arbejde. Dels belastes virksomhederne af så høje omkostninger, at det skaber barrierer for at rekruttere. 

»Det skal være muligt for flere at komme ind på arbejdsmarkedet, og det forudsætter bl.a., at virksomheder kan tiltrække og ansætte folk til en lavere løn, så vi kan beholde produktion i Danmark. Ikke alle mennesker har høje uddannelser eller er velkvalificerede til mere avancerede job, og med de lønninger, vi betaler i Danmark, er der nogle mennesker, som ikke er konkurrencedygtige med indere, tyskere eller svenskere. Derfor forsvinder job ud af landet. Det må vi have stoppet. Når jobbene først er væk, er de svære at trække tilbage.« 

Han understreger, at han ikke ønsker et stormløb mod velfærdssamfundet. 

»Danmark har fantastiske styrker, som vi ikke skal smide over bord. Et udmærket sundhedsvæsen, et godt uddannelsessystem, en velfungerende infrastruktur samt et samfund præget af stor transparens. Det skal vi fastholde. Men hvis ikke vi får flere i arbejde og reducerer udgifterne til overførselsindkomster, vil vi blive tvunget til at skære ned på de sektorer i samfundet, som vi er stolte af.«

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen