Berlingske Business

Samarbejde om jobtilbud til nydanskere

Danske Fragtmænd Sjælland i Taastrup er begyndt at arbejde sammen med Taastrup Kommune, når der skal ansættes nydanskere som medarbejdere.

Samarbejdet med kommunens jobkonsulenter skal sikre motiverede medarbejdere - samt at eventuelle misforståelser ordnes, inden de udvikler sig til problemer.

Af de 250 medarbejdere hos Danske Fragtmænd i Taastrup har hver femte timelønnede udenlandsk baggrund. Sidste år blev der gennemført en såkaldt tilfredshedsundersøgelse, som viste, at 73 pct. af medarbejderne havde stor respekt for hinandens forskelligheder, og at 76 pct. var stolte over deres arbejdsplads. - Vi har faktisk altid haft nydanskere ansat. De første kom for mange år siden og er efterhånden blevet en del af vores historie og af os selv. Men vi har også gjort meget for at få det hele til at fungere. Alle nye medarbejdere koster lidt tid i oplæring og opmærksomhed. Nogle nydanskere koster måske lidt ekstra tid, fordi der ofte skal gøres mere ud af at forklare arbejdsopgaverne og at vænne alle ¿ nydanskere som danskere ¿ til eventuelle kulturelle forskelle, siger personaleansvarlig Therese Rasmussen, Danske Fragtmænd.

Samarbejdet med kommunen er ikke noget tvangsprojekt for de ledige nydanskere eller for langtidsledige danskere. Der er tale om et tilbud.-Vi indledte med et informationsmøde, hvor der kom 15 nydanskere og langtidsledige danskere. Efter at vi havde fortalt om, hvad vi kunne tilbyde med arbejdsindhold, arbejdstid og løn, kunne alle vælge, om de stadig ville være med eller ej. Af de resterende interviewede vi hver enkelt - og var vi i tvivl om sprogkundskaberne, blev de også testet. Til sidst stod vi tilbage med de fem bedst egnede, som så gik i gang med det egentlige forløb. De var bl.a. i praktik i fire uger med en såkaldt mentor (intern vejleder) tilknyttet. Efter de fire uger var de fastansatte, siger Therese Rasmussen.Mentor-ordningen betyder, at virksomheden i forbindelse med et samarbejde med en kommune eller Arbejdsformidlingen kan få refunderet op til 30 timer af mentorens arbejdsløn. Mentoren er en medarbejder, der udpeges til at følge den nyansatte. Virksomheden kan også få penge til at sende mentoren på kursus, så han får ny viden og værktøjer til sit vejledningsarbejde.- Nydanskerne bliver vurderet ud fra samme grundlag, som andre medarbejdere. Passer de deres job, og er de samarbejdsvillige, bliver de respekteret på samme måde som de øvrige medarbejdere,.siger Therese Rasmussen.

Men det handler ikke kun om medmenneskelighed. Det handler også om at gøre sit lederjob ordentligt. Da langt det meste arbejde blandt de timelønnede foregår i grupper, og det er vigtigt, at det fungerer. Både for arbejdsmiljøet og for sikkerheden. For eksempel fandt virksomheden i 2001 ud af, at de danske medarbejdere havde svært ved at forstå nogle af deres nydanske kolleger. Det kunne også være farligt, hvis de ikke kunne læse sikkerhedsanvisningerne. Derfor var det vigtigt at komme på skolebænken.

- Det kan jo godt være et nederlag at blive sendt på skolebænken, hvis du har passet dit job i årevis. Mange tænker, at de måske ikke er gode nok, men det er ikke det, det drejer sig om. Når jobbet udvikler sig, er medarbejderne også nødt til at følge med, siger Therese Rasmussen.Det endte med, at 14 timelønnede blev sendt på tre måneders fuldtidskursus på Frederiksberg Daghøjskole, hvor der stod sprogundervisning, samfundsfag, kultur og kreative fag på programmet. - Måske handler det også om, at det eneste, du kan forlange af et menneske er, at han eller hun prøver. Det har nydanskerne bevist, at de var villige til. Derfor vil de danske kolleger gerne strække sig lidt den anden vej og tale langsommere eller med andre ord. Den handler i al sin enkelthed om viljen til at ville forstå hinanden, siger Therese Rasmusen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen