Berlingske Business

Sådan opererer Mærsk på Bermuda og i Panama

Mærsk
Syv ud af 16 Mærsk-selskaber på Bermuda ejer havne i Kina, og ét opsamler udbytter fra Maersk Line-agenturer i Latin- og Sydamerika. Mærsk har ti selskaber i Panama. Foto:

Syv ud af 16 Mærsk-selskaber på Bermuda ejer havne i Kina, og ét opsamler udbytter fra Maersk Line-agenturer i Latin- og Sydamerika. Mærsk har ti selskaber i Panama.

Mærsks mangeårige tilstedeværelse i skatte­lyet Bermuda har været omgærdet af myter og hemmelighedsfuldhed, når koncernens aktiviteter på øen har været omtalt i pressen og i litteraturen. Det var her, A.P. Møller-familien gennemførte diskrete aktiehandler, og det var her, Mærsk engang havde næsten 40 selskaber, hed det i bogen »Esplanaden« fra 2008. Ifølge bogen kanaliserede Mærsk indtjeningen fra Sydamerika, Mellemamerika eller Centralamerika via sit finansielle centrum på Bermuda.

Mærsk har i alt 16 selskaber på Bermuda med 70 ansatte og en samlet omsætning på 26 millioner dollar på Bermuda. Ifølge Mærsks head of tax, Clive Baxter, ejer et af dem Maersk Line-selskaber i ti Latin- og Sydamerikanske lande: »Selskabet blev oprettet i 1970, og udbytter fra Maersk Line-agenturer i disse ti lande går igennem her, inden de bliver beskattet i Danmark. Denne konstruktion er forældet og giver desuden ingen skatte­mæssige fordele. Tværtimod resulterer den i en samlet højere beskatning af udbytterne,« forklarer Clive Baxter.

Mærsk

Derudover har Maersk Line, Maersk FPSO og Maersk Tankers tre driftsselskaber på øen, og koncernen har et operationelt kontor på Bermuda, mens Maersk FPSO har et registreret ejerskab på et selskab på Bermuda.

Administrative fordele

»APM Terminals har desuden syv holdingselskaber på Bermuda, som via Hongkong ejer aktier i kinesiske terminalselskaber,« forklarer Clive Baxter, som understreger, at der ikke er nogen skattemæssige fordele forbundet med selskaberne.

Men hvad er så årsagen til, at Mærsk har holdingselskaber på Bermuda?

»Der er administrative fordele forbundet med holdingselskaberne. I Kina har det tidligere kunnet tage lang tid at få registreret overdragelser af ejerandele hos de offentlige myndigheder. Investeringer i de kinesiske terminaler foregik derfor oftest via holdingselskaber, fordi denne ejerstruktur sikrer en smidig og hurtig håndtering af køb og salg af ejerandele i terminalerne,« forklarer Clive Baxter.

Panama-læk

Ifølge Mærsks skatteansvarlige har koncernen også ti selskaber i Panama, som har omkring 400 ansatte og en samlet omsætning på 39 millioner dollar.

»Maersk Line, APM Terminals, Svitzer og Damco er repræsenteret i Panama, og ni af de ti selskaber er driftsselskaber. Det tiende selskab er et holdingselskab oprettet tilbage i 1947 af kommercielle hensyn. Der er ikke nogen skattemæssige fordele ved dette selskab,« skriver Clive Baxter.

I Hongkong har Mærsk i alt 31 selskaber med omkring 3.000 ansatte og en samlet omsætning på 660 millioner dollar.

»Maersk Line, Damco og APM Terminals har 14 driftsselskaber i Hongkong. Herudover har Gruppen ti holdingselskaber, hvoraf de fleste ejer kinesiske terminaldriftsselskaber direkte. Der er ingen skattemæssige fordele for APM Terminals forbundet med Hongkong holdingselskaberne,« skriver Clive Baxter, som oplyser, at de resterende af Mærsks selskaber i Hongkong er finansierings-, administrations- eller inaktive selskaber.

Skatteminister

»Der er ingen skattemæssige fordele forbundet med disse selskaber,« skriver han.

Mærsk har ifølge Bisnode også selskaber i skattelyene Mauritius, Brunei, Liberia samt de britiske Virgin Islands.

Skatteminister

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen