Berlingske Business

Ryanair går til EU-Kommissionen i kamp mod borgmestre

27BUSnyt-Frank.jpg
Overborgmester i Københavns Kommune Frank Jensen (S) har forbudt kommunens 45.000 ansatte at købe billetter hos Ryanair i embedsmedfør. Arkivfoto. Henning Bagger

Københavns Kommune og andre kommuner begår lovbrud mod Ryanair. Det mener flyselskabets ledelse, der beder EU-Kommissionen indlede en undersøgelse og rejse sag mod Danmark. Vi »står fast«, oplyser borgmester.

Europas største flyselskab, Ryanair, tager nye våben i brug i kampen mod Københavns Kommune og indberetter landets største kommune for EU-Kommissionen.

Det irske lavprisselskab vil ikke finde sig i, at de over 45.000 ansatte i kommunen er blevet forbudt at købe billetter hos Ryanair, og flyselskabet har på den baggrund sendt en formel klage til EU-Kommissionen. I klagen beskylder flyselskabet Københavns Kommunes overborgmester Frank Jensen (S) og andre danske politikere for brud på EU-lovgivningen og kræver samtidig en undersøgelse og en EU-sag mod Danmark. Det oplyser flyselskabet i en pressemeddelelse.

»Ryanair opfordrer EU-Kommissionen til at undersøge disse ulovlige overtrædelser og hurtigst muligt indlede sag mod Danmark for at sikre, at disse rejseforbud løftes,« skriver Ryanair i pressemeddelelsen, hvori det fremgår, at flyselskabet tirsdag har afleveret en formel klage til EU-Kommissionen.

Klagen har Ryanair ikke ønsket at udlevere til Berlingske. Flyselskabet oplyser dog, at det vil forsøge at anvende artikel 56 i Traktaten om Den Europæiske Union vedrørerende fri bevægelighed af tjenesteydelser og artikel 107 om ulovlig statsstøtte. Det er opfattelsen hos Ryanair, at flyselskabet er blevet forhindret i at sælge sine flybilletter til Københavns Kommune og andre kommuner på et ulovligt grundlag, og at kommunerne samtidig – på ulovlig vis – støtter Ryanair-konkurrenter som eksempelvis SAS ved at købe flybilletterne hos dem. Der er i Ryanairs optik tale om ulovlig statsstøtte, som Kommissionen i andre sammenhænge har set med stor alvor på.

pix-RYANAIR

Brud på EU-retten

Ryanairs klage til EU-Kommissionen falder få dage efter, at flyselskabet har rettet flere satiriske angreb direkte mod Frank Jensen bl.a. i en reklamekampagne, hvori han bliver beskyldt for at fråse med skatteborgernes penge ved at flyve med SAS. Overborgmesteren havde bragt sig selv i skudlinjen ved at betegne arbejdsforholdene i Ryanair som »social dumping« og »noget svineri«, da han i en ny Berlingske-single forleden fortalte, at kommunens over 45.000 ansatte ikke må flyve med Ryanair i arbejdstiden, før selskabet indfører ordentlige danske arbejdsforhold.

Foruden at gå direkte efter Københavns Kommune oplyser Ryanair også, at det vil gå efter Albertslund Kommune, der var en af de første kommuner til at oplyse, at dens ansatte ikke må flyve med Ryanair i embeds medfør.

»Borgmestrene i København og Albertslund kommuner bryder EU-retten ved at forbyde deres ansatte at vælge Ryanair,« udtaler Ryanairs kommunikationschef Robin Kiely.

Berlingske har forsøgt at få et interview med Michael Møller Nielsen, der er advokat for Ryanair i Danmark, da han tidligere har rettet kritik mod Albertslund Kommune, men han vendte ikke tilbage på avisens henvendelse før deadline.

Det nye træk fra Ryanair skræmmer tilsyneladende ikke i Albertslund, hvor borgmester Steen Christiansen fortæller, at kommunen »står fast«.

»Det er selvfølgelig op til Ryanair, hvilke skridt de vil tage. I Albertslund fastholder vi kravene til de flytransportører, som vi benytter. Jeg opfordrer alle flyoperatører til at drage fordel af det velordnede arbejdsmarked, vi har her,« lyder det i en skriftlige udtalelse fra borgmesteren til Berlingske.

Kommunen ønsker ikke at give aktindsigt i en korrespondance med Ryanair, der blev indledt for mere end en måned siden.

Georg Poulsens begravelse

Det lykkedes ikke Berlingske at få en kommentar fra Københavns Kommune til Ryanairs seneste angreb, men for mindre end en uge siden fortalte overborgmesteren i et interview med Berlingske, at han stod ved sine omstridte udtalelser om flyselskabet. Samtidig slog han fast, at Københavns Kommune stiller krav til, at firmaer som Ryanair har forhold, der svarer til mindstekravene i danske overenskomster.

»Vi kan konstatere, at så længe Ryanair ikke kan dokumentere, at firmaets ansatte, der arbejder fra København, har vilkår, der svarer til minimumskravene i danske overenskomster, kan de ikke levere til Københavns Kommune. Sådan er kommunens regler,« sagde overborgmester Frank Jensen.

22BUSPix-Eddie-Wilson.jpg

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen