Berlingske Business

Rederiet Norden foretager kraftig nedskrivning af skibe

Norden

Rederiet Norden nedskriver den regnskabsmæssige værdi af sine skibe og hensætter samtidig et stort beløb.

Rederiet Norden har nedskrevet værdien af sin tørlastflåde og hensat 340 mio. dollar, svarende til godt 2,3 mia. kr., uden likviditetseffekt.

Det oplyser selskabet via fondsbørsen onsdag eftermiddag.

Den regnskabsmæssige værdi af Nordens tørlastskibe nedskrives med 180 mio. dollar, og samtidig hensættes der yderligere 160 mio. dollar til tab på langtidsindbefragtede tørlastskibe, fortæller rederiet.

Den samlede hensættelse indregnes i årsregnskabet for 2015, oplyser Norden.

- Markedsværdierne på tørlastskibe og forward raterne for de kommende år faldt kraftigt i fjerde kvartal 2015. Mæglervurderingerne af Nordens egne skibe og nybygningsordrer, inklusive joint ventures og aktiver bestemt for salg, lå ved udgangen af året 203 mio. dollar under de regnskabsmæssige værdier og kostpriser for nybygninger, og Norden har derfor på sædvanlig vis gennemført nedskrivningstest, skriver selskabet i meddelelsen.

- Nedskrivningen og hensættelsen, der er baseret på en kapitalværdiberegning (”value in use”) kommer som følge af, at ledelsen i nedskrivningstesten for tørlast har reduceret sine forventninger til de fremtidige rateniveauer i forhold til tidligere antagelser, fortsætter Norden.

Det er blandt andet omstillingen af den kinesiske økonomi og den deraf følgende lavere vækst i verdens næststørste økonomi, som har ramt efterspørgslen på tørlastmarkedet og betydet en stor overkapacitet på markedet, begrunder Norden.

Derfor venter ledelsen i rederiet fortsat lave rater i de kommende to år, mens raterne herefter atter forventes at stige.

Efter nedskrivningen og hensættelsen er den bogførte værdi af Nordens egenkapital på 0,9 mia. dollar - eller omkring 150 kr. per aktie - og det er på niveau med den sandsynlige værdi af fremtidige pengestrømme baseret på ledelsens nuværende markedsforventninger, skriver Norden i meddelelsen.

Samtidig med nedskrivningen af tørlastflåden er der også foretaget en nedskrivningstest af tankforretningen, hvor der dog ikke er fundet behov for nedskrivninger.

- Hensættelsen relateret til de langtidsindbefragtede tørlastskibe fordeles over de næste fire år og vil resultere i en positiv effekt på EBIT på et tilsvarende beløb i perioden. Omkring en tredjedel af hensættelsen vil blive tilbageført i 2016. Nedskrivningen på egne skibe medfører en forbedring af EBIT i 2016 på 10 mio. dollar som følge af reducerede afskrivninger, skriver Norden.

Hverken nedskrivningerne eller hensættelsen har effekt på rederiets pengestrømme eller låneaftaler, og ledelsen vurderer derfor, at Norden samlet set fortsat er stærkt finansielt set.

Som konsekvens af nedskrivningerne og hensættelsen sænker Norden dog sine forventninger til 2015, hvor der nu ventes et driftsresultat (EBIT) på minus 277 til minus 297 mio. dollar mod den tidligere forventning om et overskud på den post på 43-63 mio. dollar.

Tørlastindekset Baltic Dry faldt onsdag med 1,4 pct. til 358 point. Det var dermed 13. dag i træk, at tørlastindekset faldt og samtidig ny bundrekord.

 

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen