Berlingske Business

Porsche venter tab på op til 37 milliarder kr.

Porsche venter tab på op til 37 milliarder kr. - 1
Porsche venter at få et gigantisk tab på Volkswagen-aktien i år. Foto:

Blækket er dårligt blevet tørt på den check på godt 370 mio. kr. som Porsches topchef Wendelin Wiedeking fik for at forlade sportsvognsproducenten, før Porsche fortæller, at man vil få et årstab på op til 37 milliarder kr.

Wiedekings store projekt var at fusionere Porsche med Europas største bilproducent, Volkswagen, og selv om projektet ser ud til at lykkedes, så bliver det uden Wiedeking og med et gigantisk tab for Porsche.

Sportsvognsproducenten har lånt milliarder af euro for at købe aktier og aktieoptioner i Volkswagen, og det bliver en dyr forretning, afslører Porsche.

Sportsvognsproducenten fortæller nemlig, at man forventer et årsresultat før skat på op til minus fem milliarder euro, eller 37,3 milliarder kr., før skat på grund af Wiedekings køb af Volkswagen-aktier og -optioner.

Massive nedskrivninger presser regnskab
Porsche kom 5. januar i år op på en ejerandel af det langt større Volkswagen på 50,76 pct., og blev dermed forpligtet til at indkonsolidere Volkswagen som et datterselskab.

Det betyder blandt andet, at Porsche ikke længere kan bogføre sine Volkswagen-aktier til børskursen, men skal optage dem i regnskabet til aktiernes indre værdi, som er langt lavere end børskursen, blandt andet fordi Porsches jagt på Volkswagen-aktierne har været med til at drive aktiekursen i vejret.

Porsche understreger, at der er tale om et rent regnskabsmæssigt tab, som ikke burde få praktiske konsekvenser for bilproducenten.

Oliesheiker kan blive storaktionærer i Volkswagen
Anderledes forholder det sig med en anden tabsgivende spekulation i Volkswagen-aktier.

Porsche har nemlig i stor stil indgået optionskontrakter, som giver bilproducenten mulighed for at købe yderligere Volkswagen-aktier. Men Porsches økonomi, og ikke mindst likviditet, er nu så anstrengt, at man er nødt til at slippe ud af optionskontrakterne, fordi ingen banker vil låne Porsche pengene til at købe aktierne.

I går fortalte Porsche så at man er i fremskredne diskussioner med flere investorer, først og fremmest det statslige Qatar Holding, om at overtage optionskontrakterne.

Hvis Porsche slipper af med kontrakterne vil det frigøre ca. 1 milliard euro i kontanter, som Porsche har stillet til sikkerhed for optionskontrakterne, men det vil samtidig give et voldsomt tab, fordi kontrakterne i dag er mindre værd end da Porsche indgik dem.

Krig nærmer sig afslutning
Gennem de sidste fire år har Porsche og Volkswagen ligget i en nærmest åben krig. Begge bilproducenter er stiftet af "folkeboblens" opfinder, ingeniøren Ferdinand Porsche, og kontrolleres i dag af to grene af hans efterkommere.

Men Ferdinand Piëch, der er bestyrelsesformand for Volkswagen, har ikke meget til overs for sin fætter, Wolfgang Porsche der er bestyrelsesformand for Porsche. Imidlertid er de to bilfamilier nu blevet enige om, at Volkswagen skal købe Porsches bilaktiviteter, og at de to selskaber skal fusionere endeligt i 2011. Og planerne om at sælge de resterende Volkswagen-optioner er et led i den plan.

Kontroversiel direktør
Sidste år tjente Porsche på papiret 8,6 milliarder euro, hvilket var mere end bilproducentens omsætning.

Det var dog kun en beskeden del af det tal, der kom fra salg af biler. Langt hovedparten var finansielle indtægter fra Volkswagen-aktierne, som altså nu i stort omfang bliver reduceret med det forventede tab i år.

Alligvel fik daværende Porsche-chef Wiedeking en uhørt høj løn på 80 mio. euro, eller lige knap 600 mio. kr., sidste år. Og da han i sidste uge blev fyret, som forudsætning for at Volkswagen ville købe Porsche, fik han altså en check på 50 mio. euro oven i, hvilket har vagt stor kritik i Tyskland.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen