Berlingske Business

OVERBLIK: Uber er en omstridt tjeneste i EU

pix: RB PLUS Strid mellem taxi og U
En tiltale mod selskabet Uber i Danmark ventes først at blive rejst, når den første sag mod en Uber-chauffør er endeligt afsluttet. (Foto: Reuters/Sergio Perez)

Det er uklart i EU, hvilken type tjeneste Uber er. Flere lande har forbudt eller begrænset selskabets kørsel.

Fredag blev seks personer dømt ved Københavns Byret for at bryde taxiloven i deres virke som chauffører for Uber. Flere af de dømte vil anke dommen til landsretten.

En sag mod selve selskabet Uber i Danmark ventes først at begynde, når sagerne mod chaufførerne er endeligt afsluttet.

Uber er omstridt i flere europæiske lande. Læs her om Ubers status i EU og USA:

  • Ubers status i EU er ikke entydig. Det er ikke afgjort, om selskabet skal karakteriseres som en digital tjeneste eller som en transportoperatør/kørselstjeneste.
  • Digitale tjenester reguleres af EU, mens transportoperatører reguleres af medlemsstaterne.
  • Digitale tjenester drager fordel af, at der i EU er frihed til at oprette tjenester og af fri bevægelighed for tjenesteydelser.
  • En spansk domstol har som led i behandlingen af en national Uber-sag bedt EU-Domstolen tage stilling til, hvilken type tjeneste Uber er. Afgørelsen ventes ikke før efteråret 2016.
  • I Tyskland er tjenesten UberPOP, hvor chauffører uden licens og mod betaling kører med passagerer i deres private biler, ikke tilladt.
  • Belgien, Frankrig og Spanien er andre eksempler på lande, der enten har forbudt Uber eller begrænset Ubers ret til at operere.
  • Uber har klaget til EU-Kommissionen over restriktionerne i Tyskland, Frankrig og Spanien.
  • EU-Kommissionen har iværksat en undersøgelse af markedet for taxier og andre hyrevogne. Resultatet af studiet skal klarlægge, om der er brug for ny EU-regulering på området.
  • I USA blev der anlagt cirka 50 sager mod Uber i 2015 ved forbundsdomstolene, men selskabet opererer stadig i de større byer. I staten Californien, hvor Uber har hovedsæde, er Uber klassificeret som et "transportnetværkselskab".
  • Ifølge Uber selv er det ikke en taxitjeneste. Selskabet stiller en app til rådighed, som muliggør samkørsel mellem private brugere.

Kilder: Library of Congress, lexology.com.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen