Berlingske Business

Nyt gigantkrav mod OW Bunker-ledelse

02BUSjimpetersen.jpg
For få dage siden landede der et krav fra konkursboet efter OW Bunker på den tidligere topledelses bord på 654 mio. kr. 25 af Danmarks største institutionelle investorer rasler med sablen og har fremsendt krav mod OW Bunkers ledelse, bestyrelse og mod en række personer og selskaber i kapitalfonden Altor på over 803 mio. kr. Men modtagerne skal ikke blive alt for forskrækkede. Der er tale om en formalitet i forhold til forsikringsfrister, siger ATPs underdirektør, Claus Wiinblad. Arkivfoto: Kasper Palsnov

25 af Danmarks største institutionelle investorer har fremsendt et samlet krav på 803 mio. kr. til en række medlemmer af OW Bunkers ledelse, bestyrelse og mod kapitalfonden Altor.

25 af Danmarks største institutionelle investorer rasler med sablen og har fremsendt krav mod OW Bunkers ledelse, bestyrelse og mod en række personer og selskaber i kapitalfonden Altor på over 803 mio. kr. Men modtagerne skal ikke blive alt for forskrækkede. Der er tale om en formalitet i forhold til forsikringsfrister, siger ATPs underdirektør, Claus Wiinblad. De 25 investorer har nemlig endnu ikke truffet beslutning om erstatningssag eller ej.

Altor

For få dage siden landede der et krav fra konkursboet efter OW Bunker på den tidligere topledelses bord på 654 mio. kr. Kravet var rettet mod tidligere topchef Jim Pedersen, to medlemmer af direktionen samt de to ansvarlige chefer for datterselskabet i Singapore Dynamic Oil Trading. Specialkurator Søren Halling-Overgaard har indtil videre vurderet, at der ikke kan rejses krav mod bestyrelsen.

Ifølge Claus Wiinblad var de fleste krav fra investorerne allerede blevet fremsendt inden jul. »Vi lægger os ikke i slipstrømmen på kurator. Bortset fra to breve er alt fremsendt før jul,« siger han.

05BUSOW-Bunker.jpg

»Vi har anmeldt krav over for OW Bunkers ledelse i bred forstand samt virksomhedens bestyrelse. Derudover har vi også fremsendt krav til forskellige juridiske enheder i Altor. Det er den kreds, som i givet fald potentielt kunne være dækket af en forsikring,« siger Claus Wiinblad.

»Det er vigtigt at understrege, at vi ikke har truffet endelig beslutning om at anlægge erstatningskrav eller ej. Fremsendelse af krav er alene en rent procesmæssig ting, som skal sikre, at vi ikke kommer til at stå i den situation, at forsikringen er forældet, den dag vi træffer beslutning om erstatningssag eller ej. Den proces, vi satte i gang i efteråret, er ikke afsluttet endnu, men vores advokater har anbefalet, at det er en god idé at fremsende kravene for en sikkerheds skyld.«

Pics-OWBunker

ATP og PFA har lidt størst tab

De 803 mio. kr. er summen af den stribe tab, som de 25 investorer har lidt på OW Bunkers krak med ATP og PFA i spidsen. ATP står for det største tab på 166 mio. kr. efterfulgt af PFA, som har mistet 164 mio. kr. Andre store tabere på listen er Lærerne Pension med 81 mio. kr. og Sampension med 61 mio. kr. EMD Invest og SEBinvest hører også til de store tabere med hver over 42 mio. kr.

Bagmandspolitiet leder efter kriminalitet i OW Bunker

Berlingske har set investorernes brev til Lars Møller, som var chef for OW Bunkers datterselskab Dynamic Oil Trading i Singapore. Brevet er stilet til Lars Møllers advokat, Arvid Andersen, og fylder en enkelt side plus et bilag med en liste over de 25 investorer med deres individuelle tab. I brevet skriver advokat Karsten Kristoffersen fra de 25 investorers advokatkontor Bruun & Hjejle d. 31. december:

»... fremsætter jeg herved krav mod Deres klient, Lars Møller, direktør i OW Bunkers datterselskab, Dynamic Oil Trading ... om betaling af i alt DKK 803,75 mio., fordelt mellem investorerne som anført i Bilag 1.«

»Kravet er rettet mod Deres klient i kraft af hans hverv som medlem af ledelsen i DOT. Kravet er baseret på ansvarspådragende handlinger og/eller undladelser begået af ledelsen i DOT, herunder i forbindelse med kreditgivning til Tankoil. Opgørelsen af kravets størrelse er sket på et foreløbigt grundlag, og de i Bilag 1 nævnte institutionelle investorer forbeholder sig retten til at ændre kravet og fremsætte nye krav.«

OW Bunker

Lars Møllers advokat, Arvid Andersen, finder brevets formuleringer ret bombastiske:

»Man kan godt få den tanke, at investorernes advokat ikke har fuldt ud koordineret, hvad det er han gør i forhold til sine klienter, hvis det her bare er en formalitet. Der er jo ikke så meget tvivl om det, han skriver,« siger han.

Kravet mod Lars Møller tager han dog med knusende ro: »Det krav er jeg fuldstændig kold overfor. Det vil være retshistorisk, hvis en aktionær kommer igennem med at gøre en menig medarbejder erstatningsansvarlig for investeringstab. Det er jo ikke ham, der har siddet og lavet børsprospektet,« siger han.

OW Bunker

Dansk Aktionærforening anmeldte på årets sidste dag et krav mod OW Bunker. Foreningen har dog endnu ikke gjort kravet op.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen