Berlingske Business

Nye skibe skal forurene mindre i Østersøen og Nordsøen

RB PLUS MRSA-svigt udstiller ukampdygtigt system
Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) understreger, at Nordsøen og Østersøen med de nye krav bliver blandt de havområder i verden, hvor der gøres mest for at bringe luftforureningen ned. Arkivfoto. Foto:

Nordsøen og Østersøen slipper fra 2021 for store mængder kvælstofilter fra skibe. FN godkender skærpede krav.

Nybyggede skibe skal fra 2021 sænke deres udledning af miljø- og sundhedsskadelige kvælstofilter med 75 procent i Østersøen og Nordsøen.

De to havområder bliver derved internationale "miljøzoner". Det besluttede landene i FN's Søfartsorganisation, IMO, torsdag i London.

Vedtagelsen kom, blot en time efter at IMO-landene enedes om skrappere globale krav til svovlindhold i skibsbrændstof. Begge beslutninger kommer efter otte års diskussioner i IMO.

Regeringen vil give Mærsk bedre forhold

Danmarks Rederiforening glæder sig over de kommende regler for kvælstofilter, kaldet NOx'er. Det fastslår chefkonsulent og fungerende underdirektør Jesper Stubkjær.

- Set fra redernes side er det supergodt, at der er kommet en afklaring i stedet for den hidtidige uvished. Og så er der en række miljøfordele, som er positive, siger han.

Indsatsen mod kvælstofoxiderne kræver installation af særlig teknologi på nye skibe - men ikke kontinuerlig kontrol, som kravet om mindre svovl i brændstoffet kan gøre.

- Man kan spare meget store summer, hvis skibet tager ulovlig fuel om bord. Men der er slet ikke det samme behov med de nye NOx-krav, siger Jesper Stubkjær.

Billede

De skærpede krav til NOx'er vil få luftforureningen og belastningen med næringsstoffer til at falde i Nordsøen og Østersøen.

Kvælstofilter kan både give luftvejssygdomme og føre til for tidlig død hos mennesker.

Den nye aftale vil kunne spare op mod 50.000 menneskeliv om året. Det vurderer Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i miljøorganisationen Det Økologiske Råd.

Han kalder aftalen "historisk" og en "succes" - også i forhold til klimaet. Det skyldes beslutningen om at nedbringe udslippet af de skadelige sodpartikler, som er med til at øge den globale opvarmning og smelte isflager i Arktis.

- Men træerne gror desværre ikke ind i himlen, siger Kåre Press-Kristensen.

- For der vil gå rigtigt mange år, før vi får ordentlig bugt med NOx-udslippet, fordi de skrappe krav kun gælder nye skibe.

Skib

Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) understreger, at Nordsøen og Østersøen med de nye krav bliver blandt de havområder i verden, hvor der gøres mest for at bringe luftforureningen ned.

- Danmark har i flere år arbejdet på at få skærpet NOx-kravene til skibe i Nordsøen og Østersøen. Det glæder mig, at det danske pres har virket, siger han.

Miljøministeren forudser desuden øget eksport for de danske teknologivirksomheder, der kan levere de renseløsninger, som nye skibe får brug for.

GERMANY FTA TTIP CETA PROTEST

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen