Berlingske Business

Nye dokumenter kastes ind i principiel Uber-retssag

Kendt iværksætter i clinch med taxabranchen
(Foto: Mads Jensen/Scanpix 2016) Foto:

Dokumenter om Uber-efterforskning er efter byretten afgørelse lagt frem i sag mod selskabets chauffører. Det kan give nyt skyts i den afgørende retssag om Ubers fremtid i Danmark. Forsvaren vil nu overveje, om det kan få konsekvenser for sagens gang fredag.

Det næste sværdslag i kampen om den omstridte kørselstjeneste Ubers lovlighed i Danmark skal stå på fredag i byretten i København.

Men forud for den principielle retssag, hvor seks chauffører står tiltalt for i strid mod loven at have kørt taxi uden de fornødne tilladelser, har forsvareren for fire af de tiltalte, Eddie Omar Rosenberg Khawaja, først mandag set en række sagsakter, som Anklagemyndigheden er blevet tvunget af retten til at udlevere 8. juni.

23BUSUber-140912.jpg

Tidligere mandag beskrev Berlingske Business, at dokumenter endnu ikke var kommet forsvaren i hænde, men han meddeler nu at have modtaget materialet fra anklagemyndigheden. Det store spørgsmål er, om det vil kunne sætte endnu en kæp i hjulet på den principielle retssag, der i første omgang blev forlænget på grund af en række formaliteter.

»Nu skal jeg have gennemset dokumenterne, inden jeg kan træffe afgørelse om, hvad det får af betydning for sagen. Det er for tidligt at sige, om det kan komme til at betyde noget for sagens gang på fredag,« siger Eddie Omar Rosenberg Khawaja.

Uberpop

Dokumenterne indgik ikke i den oprindelige straffesag mod chaufførerne, fordi Anklagemyndigheden ikke mente, at de skulle udleveres, men forsvaret har hele tiden sagt, at sagen er underoplyst - det vil sige, at en række informationer mangler for at kunne forsvare de tiltalte ordentligt. Deriblandt materialet fra en større sag mod selskabet Uber.

Uber sagen

Det er den tvist, Københavns Byret har taget stilling til og givet forsvaren medhold i i en kendelse, som Berlingske Business har set.

Selve materialet drejer sig om den efterforskning, der kom i kølvandet på, at selve selskabet Uber B.V. blev anmeldt til politiet af Trafikstyrelsen for at være ulovlig taxikørsel, da Uber meldte sin ankomst i Danmark i november 2014. Og oplysningerne i den sag kan have betydning for Uber-retssagen fredag, vurderer Københavns Byret, der 8. juni pålagde Anklagemyndigheden at udlevere materialet.

»På den baggrund finder retten, at det ikke kan udelukkes, at det af forsvareren ønskede maetriale kan være af betydning for de verserende straffesafger imod tiltalte. Det forhold, at der endnu ikke er taget stilling til tiltale spørgsmålet mod Uber B.V. kan ikke føre til noget andet resutlat,« lyder det i afgørelsen.

Sagen mod Uber centrerer sig om, hvor vidt at det amerikanske milliardforetagende er lovlig samkørsel eller ulovlig erhvervsmæssig personbefordring altså pirattaxikørsel.

Taxachaufførrer demonstrerer mod Uber.

Det er det samme omdrejningspunkt, sagen mod de seks Uber-chauffører har.

Første runde i sagen kørte tilbage i slutningen af april, hvor en række forhindringer betød, at sagen ikke nåede at blive afsluttet. Taber Uber-chaufførerne i retten vil det være et særdeles hårdt slag til Uber, der i forvejen har lukket ned for sin Uberpop-tjeneste i Sverige.

Uber

Opdateret med ny rubrik og underrubrik efter forsvaren modtog dokumenterne fra Anklagemyndigheden.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen