Berlingske Business

Nu kæmper Volkswagen-bosser om størrelsen på... deres bonus

volkwagen
Matthias Mueller menes at være indstillet på at skære 30 procent af de bonusser, ledelsen i Volkswagen skal have, skriver flere tyske medier. Foto:

I kølvandet på et år med historisk krise ligger ledelsen i Volkswagen aktuelt i åbent slagsmål om størrelsen på deres bonus. Koncernchef Matthias Müller hælder angiveligt til at skære 30 procent af bonussen til ledelseslaget.

Okay, du har en virksomhed, der befinder dig i en historisk krise, efter deres kunder har opdaget, at de er blevet vildledt om virksomhedens produkt. Konsekvensen er et vigende salg, en troværdighedskrise af uhørte dimensioner og sagsanlæg fra forurettede køber og myndigheder, der potentielt kan løbe op i regninger på flere milliarder. Og midt i alt det diskuterer samme virksomhed, hvad deres ledelseslag har gjort sig fortjent til at få i bonus.

Ebberød Bank? Nej, Volkswagen anno 2016.

Dieter

Det virker jo efterhånden omsonst at opridse de problemer, Volkswagen aktuelt kæmper med. Den tyske bilgigant slikker stadig sår, efter den gigantiske dieselskandale fra efteråret, der har efterladt bilmærket i en krise, hvis lige sjældent er set i internationalt erhvervsliv. Salget af biler er vigende, det ellers så skudsikre tyske brand har fået alvorlige ridser i lakken, og navnlig i USA forbereder myndigheder og civile forbrugerorganisationer i øjeblikket gigantiske søgsmål, der potentielt kan efterlade Volkswagen med en ekstraregning på flere milliarder.

Alligevel er det ikke rigtig de ellers alvorlige emner, der aktuelt præger skriverierne om Volkswagen i de tyske medier. Her pågår der i stedet en heftig debat om størrelsen på den bonus, topcheferne i Volkwagen kan se frem til at få forhandlet hjem i løbet af de kommende uger.

vw

I slutningen af april vil Volkswagen offentliggøre deres årsrregnskab for 2015, og i den forbindelse skal man have forhandlet bonusaftalerne på plads. Den øvelse har indlysende nok rejst det spørgsmål, hvorvidt man kan skal belønne ledelsen efter et katastrofalt år?

Nej, siger eksempelvis delstaten Niedersachsen, der er storaktionær i foretagendet. Süddeutsche Zeitung kunne søndag fortælle, at delstaten overvejer at presse ledelsen til at give afkald på bonusserne.

vw

Hidtil havde repræsentanter fra Niedersachsen valgt en mere diplomatisk - om end umiskendelig spektisk tilgang til spørgsmålet - og ifølge Reuters forlød det eksempelvis i sidste uge, at delstaten forholdt sig kritisk til de fleksible bonusser, man operede med til de ledende personer i den stolte virksomhed.

Affæren bliver yderligere kompliceret af, at de menige ansattes øverste repræsentant, Bernd Osterloh, har valgt at gå stille med dørene om sin mening om sagen. Ifølge Bild er tavsheden fra Osterloh, der er en del af bestyrelsen, en del af et større spil om at undgå de massefyringer på de tyske fabrikker, der længe har truet i horisonten.

VOLKSWAGEN

VW har historisk været kendt for at være særlig rundhåndet, når de ledende medarbejdere skulle aflønnes for deres virke. Ifølge Bloomberg fik de ni medlemmer af direktionen i 2014 70 millioner euro fordelt mellem sig. Til sammenligning fik direktionen hos Daimler AG 37 millioner euro til deling for 2015, der blev et rekordår for den tyske autofabrikant.

Volkwagen har officielt stået fast på, at man har tænkt sig at opfylde kontraktlige forpligtigelser, man har over for direktionen, men Bild kunne i weekenden fortælle, at koncernchef Matthias Müllers hælder til at skære 30 procent af direktionens bonusser.

Winterkorn

Müller kan dog glæde sig over, at det bliver bestyrelsesformand Hans Dieter Pötsch, der skal finde en løsning på hele hovedpinen, men samme Pötsch vil ifølge Bloomberg forventeligt skulle på mål for, at han selv modtog omkring 10 millioner euro, da han i efteråret skiftede jobbet som finansdirektør ud med posten som bestyrelsesformand.

Ifølge Bild skal parterne senest finde en løsning 28. april.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen