Berlingske Business

Nedtælling til tysk vejskat

Europæiske skatteopkrævere. Sådan opfatter danske vognmænd sig selv efter Nytår, som den tyske vejskat på motorveje for lastbiler over 12 tons træder i kraft.

- Vejskatten koster dansk erhvervsliv 700 mio. kr. i meromkostninger årligt. Vejskatten skal i første omgang dækkes fuldt ud af transportkøbere, men i sidste ende er det forbrugerne, der kommer til at betale i form af højere varepriser, siger Mogens Therkelsen, formand for ITD, International Transport Danmark.

Han finder det beklageligt, at det p.t. ikke er lykkedes at etablere en fælles EU-model for vejskatten.

- Det er til skade for alle, når hvert enkelt land i EU har mulighed for at opkræve sin egen vejskat, siger Mogens Therkelsen.

Maut over telefonen

Mange forventer kaos omkring betaling af den såkaldte maut, som vejskat hedder på tysk. Ikke alle eksportlastbiler har fået indbygget den unit (OBU), der skal til for at have automatisk opkrævning.

Tilmeldingsblanketter findes på ITD''s hjemmeside på www.itd.dk. Det tager ca. seks uger at blive registreret hos Toll Collect.

Man kan i stedet vælge at betale manuelt - enten ved én terminal (der er ni i Danmark), via internettet på www.maut.toll-collect.de eller via ITD/FDE-organisationen - dog kun i kontorets normale åbningstid.

Svar via SMS

Det sker pr. telefon (74.30.33.00) op til tre dage før turens påbegyndelse. Så køber FDE en vejskattebillet, registrerer oplysningerne hos Toll Collect i Tyskland og sender derefter dokumentation for bestillingen til lastbieln via SMS. FDE tager 30 kroner i gebyr for ulejligheden.

Når man benytter manuel betaling, skal man kende sin rute gennem Tyskland, men systemet vælger i reglen altid den korteste rute. Billetten gælder kun for et kortere tidsrum - derfor skal man også vide, hvornår man kører på en valgt strækning.

Split turen op

Hos ITD opfordrer man til at splitte turen op i flere maut-bestillinger f.eks. før og efter et længere hvil.

Afbestillinger til FDE skal ske inden turen er påbegyndt - ellers må man selv stoppe ved en maut-terminal, som bl.a. findes på alle tyske rastepladser.

- Det kan være en fordel at splitte bestillingen op, hvis man er i tvivl om ruteforløbet. Derved kan man korrigere sin rute undervejs over telefonen, oplyser man hos FDE.

ITD Nødberedskab

Toll Collect har uddannet 5.000 servicemedarbejdere til at hjælpe ved terminaler i hele Europa. Fra alle termonaler er der en døgnbetjent forbindelse til Toll Collects kundeservice.

ITD har også et nødberedskab til sine medlemmer klar omkring årsskiftet på telefon 23.44.16.65. Herigennem får man kontakt til ITD fredag, lørdag og søndag kl. 11-14 samt tillige søndag kl. 18-20.

ITD opfordrer også, at man instruerer sine chauffører i at bruge en lastbils OBU bl.a. omkrin gakselafstand og tilladt totalvægt - så man ikke får problemer med myndighederne på turen.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen