Berlingske Business

Mærsk: Sådan bruger vi lande med lav skat

Mærsk
Med flere end 60 offshore-selskaber er Mærsk den danske koncern, der ejer flest selskaber i skattely, viser en undersøgelse. Mærsks head of group tax, Clive Baxter, giver for første gang indblik i, hvorfor koncernen placerer selskaber i skattely som Bermuda og Panama, hvordan Mærsk opererer selskaberne, og hvor skatten betales.(Foto: CLAUS FISKER/Scanpix 2015) Foto:

Med flere end 60 offshore-selskaber er Mærsk den danske koncern, der ejer flest selskaber i skattely, viser en undersøgelse. Mærsks head of group tax, Clive Baxter, giver for første gang indblik i, hvorfor koncernen placerer selskaber i skattely som Bermuda og Panama, hvordan Mærsk opererer selskaberne, og hvor skatten betales.

Blandt de tusind største virksomheder i Danmark er Mærsk den danskbaserede koncern, der har placeret flest selskaber i skattely. Over 60 Mærsk-selskaber ligger i lavskattelande som Bermuda, Panama og Virgin Islands.

Bisnode, som er Nordens største udbyder af kredit- og forretningsinformation, har for Berlingske analyseret landets største virksomheder på basis af EU-Kommissionens liste over skattely. Undersøgelsen viser, at mens udenlandskejede datterselskaber i Danmark ofte har døtre i skattely, er danskejede selskaber overvejende ueksotiske, og kun de færreste vælger fjerne palmeøer som hjemsted for deres datterselskaber, så blandt danskbaserede selskaber er Mærsk usædvanlig. Ud af de flere end 60 selskaber, som Mærsk har placeret i skattely, ligger 16 på Bermuda. Mærsk har også ti selskaber i Panama, som lige nu er i søgelyset på grund af et omfattende læk af de såkaldte Panama Papers. Mærsks tredje store skattelylokation er Hongkong, hvor den danske koncern har 31 selskaber.

Mærsk

Mærsk følger skattereglerne

Mærsks head of group tax, Clive Baxter, giver for første gang offentligheden et indblik i, hvorfor koncernen placerer selskaber i skatte­ly, hvordan selskaberne opereres, og hvor skatten betales. Berlingske har modtaget samtlige informationer på e-mail via Mærsks kommunikationsafdeling og har altså ikke haft adgang til at interviewe Clive Baxter. Clive Baxter forklarer grundprincippet i, hvordan Mærsk opererer koncernens selskaber i skattely således:

»Det er Gruppens ufravigelige politik at følge skattereglerne i de lande, hvor vi er repræsenteret. Driver vi forretning i lande med lav beskatning, er konsekvensen, at vi betaler lav skat i det pågældende land. Men vi udnytter ikke tilstedeværelsen i det pågældende land til at søge anden indkomst lavt beskattet,« skriver han og fortsætter:

»Har vi i lavskattelande selskaber med væsentlige finansielle aktiviteter og finansielle indtægter, de såkaldte CFC-selskaber (Controlled Financial Company), medfører danske skatteregler, at der herudover skal betales dansk skat af sådanne indtægter. Disse regler overholdes naturligvis også.«

Berg

Ekspert i international skatteret ved CBS, Peter Koerver Schmidt, forklarer, at Danmark indførte CFC-reglerne i 1995 for at hindre, at danske virksomheder og privatpersoner placerede finansiel indkomst i selskaber i skattely for at undgå dansk skat. Reglerne kan betyde, at danske virksomheder er skattepligtige i Danmark af indkomst genereret i datterselskaber i skattelylande, hvis mere end 50 procent af indkomsten er finansiel indkomst såsom skattepligtige udbytter, rente­indtægter og royalties.

»Egentlig driftsaktivitet omfattes normalt ikke af CFC-beskatningen, og vil derfor kun blive beskattet lokalt. Hvis man for eksempel har en fabrik på Bermuda, gælder CFC-reglerne normalt ikke,« forklarer han.

Ifølge Clive Baxter fra Mærsk har de danske skattemyndigheder adgang til regnskaberne i samtlige 45 Mærsk-selskaber, som ligger i skattely: »Gruppen indleverer lokale årsrapporter og selvangivelser i de lande, hvor vi er til stede, når dette er foreskrevet efter lokal lovgivning,« skriver han.

PANAMA-PAPERS-MOSSACK-FONSECA

Skat har adgang til alle tal

Berlingske har spurgt Mærsk, om det danske skattevæsen kan kontrollere, at Mærsk betaler skat af indtægter fra CFC’erne.

»Det er der rig mulighed for, og inden for de senere år har de danske skattemyndigheder revideret flere hundrede af gruppens regnskaber. Oplysninger om og indsigt i gruppens selskabsstrukturer, skatteforhold og placeringer i specifikke lande er tilgængelige for de danske skattemyndigheder, som har fuld adgang til at kræve oplysninger om alle koncerninterne transaktioner med danske selskaber samt oplysninger om alle udenlandske koncernselskaber,« forklarer han.

Panama

For at Danmark kan opkræve skat af CFC-selskaberne, kræver det ifølge Peter Koerver Schmidt, at danske virksomheder enten selvangiver finansielle indtægter fra skatte­ly, eller at Skat opdager indtægterne ad anden vej – for eksempel via regnskabs­oplysninger eller information fra andre landes skattemyndigheder. Han tror på, at de fleste større selskaber har orden i penal­huset: »Jeg har intet empirisk materiale, men jeg tror, de fleste større selskaber tager CFC-reglerne ret alvorligt og selvangiver eventuelt skattepligtige finansielle indkomster fra lavskattelande,« siger han.

Peter Koerver Schmidt understreger, at han ikke ønsker at udtale sig om konkrete virksomheder.

Panama-læk

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen