Berlingske Business

Mærsk-familien arbejder på bølge af børsnoteringer

uggla
ARKIVFOTO: Generalforsamling i Mærsk i Bella Centret. Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla og Robert Mærsk Uggla Foto:

Maersk Energy, der blev samlet som forretningsdivision i forbindelse med opsplitningen af A.P. Møller-Mærsk, kan være på vej til at blive opløst igen.

A.P. Møller - Mærsk sigter mod at sende flere af koncernens energiselskaber selvstændigt på børsen, oplyser flere kilder til Berlingske. Dermed står den nye forretningsdivision Maersk Energy til at blive opløst, næsten inden den er dannet.

»Selskaberne hænger ikke sammen, og der er ingen synergier, og der vil derfor blive fundet løsninger på dem enkeltvis. Det tegner til at blive børsnoteringer, men der kommer ikke en ny samlet gruppe af energiselskaber, hvor der også vil være en konglomeratrabat,« siger en centralt placeret kilde.

Billede

Kilder oplyser til Berlingske, at planerne langt fra er endeligt vedtaget, og at de fortsat kan blive ændret.

Det er uklart, om det hele tiden har været planen at dele Maersk Energy yderligere, eller om det er udtryk for en ændring af strategien for fem uger siden. Blandt investorerne er der ingen tvivl om, at det var ulogisk at skabe et nyt energikonglomerat bestående af flere selskaber.

A.P. Møller-Mærsk oplyste i september, at det store danske selskab i første omgang vil blive splittet i to dele – en transportdivision og en energidivision.

Transportdelen kommer til at bestå af en række selskaber med verdens største containerrederi Maersk Line som den centrale enhed. Der er flere synergier mellem selskaberne her, og transportområdet vil derfor fortsætte samlet som et af Danmarks største børsnoterede selskaber.

Det andet område, Maersk Energy, kan derimod blive en parentes i den store, danske virksomheds historie. For bliver planerne ført ud i livet, som de ligger nu, vil A.P. Møller-Mærsk sende olieselskabet Maersk Oil, forsyningsselskabet Maersk Supply Service og Maersk Drilling, der udlejer borerigge, på børsen hver for sig.

MAERSK-SHIPPING/

En »aktiv og betydende« aktionær

Det sker muligvis også for tankrederiet Maersk Tankers, der blev stiftet af A.P. Møller i 1928. Men det selskab kan også ende med at blive solgt til Mærsk-familiens A.P. Møller Holding, som i dag ejer 50,1 pct. af stemmerne og 41,5 pct. af aktiekapitalen i A.P. Møller-Mærsk.

»Det er meget muligt, at Maersk Tankers vil blive ejet fuldt ud, fordi det vil være mere oplagt at lægge det op i holdingselskabet,« hedder det fra en kilde.

Ifølge kilder vil Mærsk familien gøre meget for at forblive ejer af alle de nuværende A.P. Møller-selskaber. I forbindelse med strategiudmeldingen i september gjorde Ane Uggla – Mærsk Mc-Kinney Møllers datter og bestyrelsesformand for A.P. Møller Holding – det klart, at holdingselskabet vil fortsætte med at være en »aktiv og betydende« aktionær i de nuværende selskaber og at de fortsat vil være en del af A.P. Møller-familien.

Det kan lade sig gøre ved, at der ved de nye mulige børsnoteringer bliver uddelt aktier, så ejerskabet i de nye selskaber i første omgang svarer til den nuværende ejerstruktur i A.P. Møller-Mærsk. Dermed vil familien bevare store aktieposter i alle selskaber.

ms

A.P. Møller - Mærsk har ikke mange kommentarer til oplysningerne.

»Afhængig af markedsudviklingen og strukturelle muligheder er målet at finde løsninger for de enkelte enheder inden for 24 måneder,« hedder det i en mail fra pressechef ­Louise Münter, A.P. Møller - Mærsk.

Kilder oplyser dog, at familien gerne ser det ske tidligere.

»Der er ingen tvivl om, at Mærsk-familien meget gerne vil have det gjort så hurtigt som muligt,« siger en kilde.

Artiklen forsætter under grafikken...

Aktiekursen er stagneret

Den lange tidsfrist kan betyde, at der opstår nye muligheder, som får A.P. Møller-Mærsk til at vælge andre beslutninger. F.eks. kan selskaberne komme til at indgå i fusioner eller andre konstruktioner, hvis de viser sig interessante for familien og for selskaberne.

Strategiplanen kommer, efter at den store danske virksomhed har haft svært ved at vokse i det pressede containermarked og i et oliemarked, der siden sommeren 2014 har oplevet store fald.

Den tidligere Mærsk-topchef Nils Smedegaard Andersen har skabt meget veldrevne virksomheder over hele koncernen, men den manglende vækst har betydet, at investorerne i flere år har kunnet se på en stagneret aktiekurs.

A.P. Møller - Mærsk skuffer i andet kvartal Mærsk Olie Lav ol

I juni blev Smedegaard afskediget, og siden er en lang række af andre topchefer stoppet. Næste gang det danske selskab melder mere ud om fremtiden for energiområdet kan være i forbindelsen med en såkaldt kapitalmarkedsdag, som selskabet afholder 13. december.

Her har selskabet tidligere sagt, at der vil blive fortalt mere om arbejdet med strategien.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen