Berlingske Business

Mærsk bliver Danmarks største skatteyder

MærskMc-Kinney90, retro mærsk mc-kinney møller
Overskrift
Generalforsamling hos A.P. Møller. Her Mærsk Mc-Kinney Møller på A. P. Møllers generalforsamling mandag maj 6, 2002 i København. Foto:
 

Mærsk Mc-Kinney Møller står tre år efter sin død til at blive den største enkelte skatteyder i Danmark i 2015.

Boet efter Mærsk Mc-Kinney Møller sender inden for den næste måned tæt ved 4,6 mia. kroner i skatter og afgifter til staten og Gentofte Kommune. Det er et beløb, som tre år efter skibsrederens død vil gøre ham til den største enkelte skatteyder i Danmark i 2015.

Berlingske har ved hjælp af en række nye oplysninger gennemgået boet efter Mærsk Mc-Kinney Møller, som døde 16. april 2012. Samlet var der værdier for tæt ved 11,8 mia. kr., hvorfra ca. 4,6 mia. kr. bliver betalt i skatter og afgifter i løbet af april.

»Vi arbejder intenst med boet, og vi forventer, at det er afsluttet inden for kort tid,« siger direktør Lars-Erik Brenøe, tidligere personlig assistent for Mærsk Mc-Kinney Møller.

Brenøe er en af tre bobestyrer. De to øvrige er Henrik Dahl, advokat hos Brun & Hjejle og Knud Sørensen, tidligere øverste chef i Danske Bank.

Torsdag

Aktier for milliarder

Boet største værdi var Mærsk Mc-Kinney Møllers personligt ejede aktier i A.P. Møller - Mærsk. Aktieposten på 3,69 pct. blev ifølge Berlingskes oplysninger overdraget til Mærsk Mc-Kinney Møller i 1965 i forbindelse med arven efter hans far Arnold Peter Møller. De er siden steget, og der var ved boets opgørelse en avance, som betyder, at den såkaldte aktieavancebeskatning løber op i ca. 3,5 mia. kr. Det tal har advokatfirmaet Brun & Hjejle tidligere oplyst om i forbindelse med, at aktierne blev solgt i marts sidste år.

»Vi har oplyst, at vi har solgt aktier for ca. 3,5 mia. kroner til at dække skatter og afgifter,« siger Lars-Erik Brenøe, der ikke ønsker at kommentere boet yderligere, fordi det er privat.

maerskseplanaden

skole_nordhavn_business

Ved siden af aktierne havde Mærsk Mc-Kinney Møller også en række andre værdier. Luksusyachten »Klem VIII« er solgt til en chilensk rigmand for ca. 35 mio. kr. Og i Charlottenlund er en række grunde solgt for 75 mio. kr. Erhvervsmanden havde over årene købt i alt 15 grunde ved siden af boligen på Mosehøjvej og slået dem sammen til en større park.

mærsk

Blandt de private selskaber er Mærsk Mc-Kinney Møllers aktier i skibsmæglerselskabet Maersk Broker solgt fra i forbindelse med boets opgørelse. Selskabet har ikke været en del af A.P. Møller - Mærsk Gruppen, men er ejet af familien, og Mc-Kinney Møllers aktier skulle have været ca. 100 mio. kroner værd.

Også ejerandelen i familieselskabet Estemco er afhændet. Ejerskabet skulle angiveligt være delt mellem den gamle reder og hans tre døtre. Baseret på egenkapitalen er værdien af selskabet ca. 230 mio. kr.

Villa i Sydfrankrig til salg

Skibsrederen havde en større villa i Sydfrankrig, som endnu er til salg for omkring 20 mio. kr. Derudover var der en værdifuld samling af kunst, der hang i villaen i Charlottenlund og en sølvsamling, som er solgt gennem auktionsfirmaet Bruun Rasmussen.

pix-mærsk

Udover aktierne i A.P. Møller - Mærsk indeholdt boet desuden en række aktieposter i andre virksomheder. Det er uklart, hvilke selskaber det drejer sig om, men det kan have været aktier i Danske Bank, hvor Mærsk Mc-Kinney Møllers far i flere år var bestyrelsesformand. Ifølge Berlingskes oplysninger kan Mærsk Mc-Kinney Møller derudover have haft en større aktiepost i Tivoli. Desuden ejede rederen flere obligationer og havde en større kontantbeholdning.

PIX-MÆRSK FLAG

Skatteregning på 4,6 mia. kroner

Den samlede skattebetalingen på ca. 4,6 mia. kr. kan sende boet efter Mærsk Mc-Kinney Møller op som den største enkelte skatteyder i Danmark i 2015. Sidst i 2014 kom den opdaterede liste over de største skattebetalinger i Danmark. Listen er baseret på 2013-tal, og ud fra dem vil boet efter Mærsk Mc-Kinney Møller placere sig øverst og over Novo Nordisk, som i 2013 betalte 4,4 mia. kr. i skat i Danmark.

Boet efter Mærsk Mc-Kinney Møller er mindre end de beløb, som har været fremme, når skibsrederen ved flere lejligheder er blevet opført som en af verdens rigeste mænd. Han har blandt andet optrådt på det amerikanske magasin Forbes liste over de mest velhavende på kloden. De beregninger har inkluderet de A.P. Møller-aktier, som er placeret i fondene bag olie- og shippingkoncernen, men som han ikke personligt ejede.

familie_business

Ved den nuværende markedsværdi på olie- og shippingkoncernen har aktierne i Almenfonden en værdi på 144 mia. kroner, mens aktierne i familiefonden er 29 mia. kroner værd.

pix_maersk

Artiklen fortsætter under billedet
Aaa

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen