Berlingske Business

Her er Torms fire år med høj sø og redningskranse

Tormrederi
Overskrift
Rederiet Torm har gennemført den restrukturering, der kan få det i flere år gældsplagede selskab tilbage på ret kurs efter en længere periode, hvor det har været kreditorernes nåde, som har holdt Torms skibe på vandet. Foto:
asf
Overskrift
Rederiet Torm har gennemført den restrukturering, der kan få det i flere år gældsplagede selskab tilbage på ret kurs efter en længere periode, hvor det har været kreditorernes nåde, som har holdt Torms skibe på vandet.

Rederiet Torm har gennemført den restrukturering, der kan få det i flere år gældsplagede selskab tilbage på ret kurs efter en længere periode, hvor det har været kreditorernes nåde, som har holdt Torms skibe på vandet.

Tidslinje over Torms omtumlede tilværelse de seneste år ser sådan ud:

2008: Frem til finanskrisen har Torm en række meget gode år med pæne overskud, hvor der bliver sendt udbytter tilbage til aktionærerne. Det er dog efterhånden flere år siden, at Torm senest formåede at lande et overskud. I 2008 tjente rederiet 361 mio. dollar.

2009: Siden finanskrisens indtog har rederiet haft store problemer med at tjene penge. I 2009 er der et underskud på 17 mio. dollar.

2011: Torm kommer for alvor i problemer i 2011 efter flere år med svære markeder for produkttank- og tørlastskibe oven på finanskrisen. Torm taber i 2011 hele 435 mio. dollar. Året efter er underskuddet på 581 mio. dollar.

Samtidig er der ikke meget fyld på kistebunden, da rederiet op til kriseårene har betalt store udbytter til de græske ejere, der har Panayotides-familien i spidsen.

2012: Fra slutningen af 2011 til oktober 2012 får Torm gentagne gange midlertidig henstand på sin store gæld, inden en restruktureringsaftale falder på plads. Her udvandes aktionærernes andel af selskabet til 10 pct., mens visse banker får mere end 70 pct. af aktierne.

2013: Torm får mindsket underskuddet, men bundlinjen blinker dog stadig rødt med et minus på 162 mio. dollar.

2014: Problemerne er dog ikke forbi for Torm. Ved udgangen af juni 2014 lyder gælden på 1,4 mia. dollar, mens egenkapitalen er negativ med 125 mio. dollar. I august 2014 får rederiet forlænget en kassekredit hos bankerne frem til marts 2015. Rederiet varsler samtidig, at det er tid til at få løst tingene en gang for alle.

2015: I marts tiltræder Torm en ny restruktureringsaftale, og omkring tre uger efter er rederiet nået til enighed med mere end 90 pct. af aktionærer og kreditorer om aftalen. Det betyder, at de resten aktionærer kan tvinges til æde planerne.

- 7. juli 2015 nikker aktionærerne på en ekstraordinær generalforsamling ja til at ændre vedtægter, så planerne kan gennemføres.

- 13 juli 2015: Restruktureringen falder endeligt på plads. Kapitalfonden Oaktree tilfører skibe til selskabet til gengæld for aktier. Samtidig går en række kreditorer med til at barbere gælden kraftigt ned.

- De nuværende aktionærers ejerandel nedskrives enormt i forbindelse med restruktureringen. De sidder tilbage med 0,8 pct. af det fortsættende selskab, en række långivere har godt 37 pct., og Oaktree har 62 pct. - samt en "gylden aktie" der giver ret til at bestemme bestyrelsen.

Kilde: Torm og Ritzau Finans.

 

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen