Berlingske Business

Havarikommission kritiseret sønder og sammen på DSB-bestyrelsesmøde

27BUSVejle-sagen-112447.jpg
Tidligt om morgenen 23. februar 2013 blev en 20-årig kvinde fanget, da hendes arm sad fast i dørene på et enmandsbetjent IC3-tog, der satte i gang fra stationen. Overvågningsfotoet indgår i Havarikommissionens foreløbige ulykkesrapport.

Interne dokumenter viser, at statens sikkerhedsvagthund, Havarikommissionen, blev stærkt kritiseret på et bestyrelsesmøde i DSB 13. december.

Mens DSB udadtil hævder at have stor respekt for Havarikommissionens arbejde, er tonen om statens sikkerhedsvagthund noget anderledes internt i DSB.

Berlingske har fået adgang til materiale fra det seneste bestyrelsesmøde i DSB 13. december, hvor bestyrelsen blandt andet diskuterede den betændte sag om en stærkt forsinket havarirapport om ulykken i Vejle, hvor en 20-årig kvinde fik armen i klemme i et IC3-tog.

Af materialet fremgår det, at ledelsen i DSB i voldsomme vendinger langer ud efter Havarikommissionen.

»Havarikommissionens første og andet udkast til rapport viste i DSBs optik ikke til fulde den uafhængighed, der skal kendetegne kommissionens arbejde,« står der i en præsentation under titlen »Baggrund for DSBs høringssvar.«

27BUSVejle-sagen-112447.jpg

DSB-ledelsen anklager også Havarikommissionen for at bruge »sensationsprægede formuleringer« i overskriften på rapportens forside som lød »ung kvinde fik håndled i klemme i dørene og blev slæbt med toget« i stedet for det mere neutrale »passager«.

De kraftige protester fra DSB over den foreløbige rapport fra Vejle-uheldet skyldes bl.a., at rapporten sætter spørgsmålstegn ved sikkerheden i enmandsbetjente tog, hvor lokomotivføreren på én gang skal kontrollere, at alle passagerer er sikkert om bord på toget og samtidig skal sætte toget i gang. Netop kritik af enmandsbetjente tog er sprængfarligt for DSB, som på flere togstrækninger har indført enmandsbetjente tog og derved sparet den togfører væk, der tidligere tjekkede dørene.

»Fejlagtigt« og »misledende«

I materialet til bestyrelsen beskyldes Havarikommissionen for »fejlagtige, misledende og udokumenterede konstateringer«, når Havarikommissionen f.eks. skriver, at »togpersonale ved en eller flere af dørene kan langt nemmere varetage sikkerheden for passagererne, da de ikke har andre sikkerhedsopgaver på dette tidspunkt.«

Mandag - Vejle-ulykken

DSB-ledelsen kritiserer herudover, at Havarikommissionen omtaler passageren, altså den unge kvinde, som »konsekvent ansvarsfri«, selv om hun havde en alkoholpromille på 1,76. Havarikommissionen beskyldes endelig for »fordrejet anvendelse af data«, fordi statens sikkerhedsvagthund har sammenlignet alle ulykker, som relaterer sig til ind- og udstigning og for at udelade »afgørende fakta« i rapporten.

»Vores orientering til bestyrelsen flugter med det, vi har meldt ud om Havarikommissionens tidligere rapportudkast. Det er helt naturligt, at direktionen og bestyrelsen åbent drøfter aktuelle sager og emner – det er også tilfældet med denne sag,« lyder det i en skriftlig kommentar fra Anders Egehus, direktør for drift hos DSB.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Venezuela har verdens største oliereserver – og en årlig inflation på 100.000 pct. Hvad er det lige, der sker?For en dansk investor var Venezuela frem til for få år siden interessant, fordi ØK havde s...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen