Berlingske Business

Frustration hos Told og Skat

Det er ikke bare danske busvognmænd, der er frustrerede over, at de fleste udenlandske turistbusser, som kører her i landet ser stort på momslovgivningen. Også toldmyndighederne er godt og grundigt trætte af, at udenlandske busselskaber mere eller mindre systematisk unddrager sig den danske moms.

Told- og Skattestyrelsen har i mere end ti år udført kontrol af de udenlandske busser uden nævneværdige resultater. Hos toldmyndighederne efterlyser man mulighed for langt skrappere sanktioner end de beskedne bødestraffe, der uddeles i dag. Trods gentagne årlige kontroller af busser på udenlandske nummerplader ved turistattraktioner over hele landet, så fortsætter langt de fleste, mere præcist 74 pct. af alle udenlandske busser, ufortrødent med at unddrage sig momsindbetalinger. Det er særligt svenske og tyske busselskaber, der bedriver den ulovlige kørsel, som årligt koster staten et tocifret millionbeløb i provenutab.

- Kontrol af udenlandske busser er en opgave, som bliver højt prioriteret i styrelsen, og derfor er det frustrerende, at vi år efter år må konstatere, at så mange fortsat overtræder momslovgivningen som det er tilfældet. Overtrædelserne har ligget på et konstant højt siden vi startede i 1993, siger specialkonsulent hos ToldSkat, Palle Dahl.

Snyderiet har således foregået i stor stil lige siden tolderne blev fjernet fra grænseovergangen ved overgangen til Schengen-samarbejdet.

I Tyskland derimod har man formået med klækkelige bøder at få skik på udenlandske busvognmænd, der ikke forstår momsreglerne. Ifølge Danske Busvognmænd er der ingen danske turistbusselskaber i dag, der tør tage chancen og køre igennem Tyskland uden at have papirerne i orden. Hos Toldvæsenet savner man et redskab, der kan nedbringe antallet af ulovligheder. Her så man da også gerne, at Skatteministeriet skred ind og gjorde det muligt at uddele såkaldt motiverende bøder, altså bøder af en størrelse, der virker afskrækkende på de mange udenlandske turistbusselskaber, der i dag mødes med en hilsen fra den danske stat på gennemsnitligt 677 kroner for at køre ulovligt.

- På nuværende tidspunkt er bøderne af en størrelse, der alene skal afspejle unddragelsen. Men der skal være noget afskrækkende i størrelsen på bøderne, hvis vi skal problemet til livs, siger Palle Dahl.

ToldSkat opfordrer til, at området bliver inddraget i Skatteministeriets Fair Play-kampagnen, der sætter fokus på afskaffelse af sort økonomi i en lang række af brancher.

I Skatteministeriet er man opmærksom på problematikken, men ser ingen grund til at skride ind overfor den udenlandske momssvindel. Ministeriet oplyser til ErhvervsBladet, at man anser den nuværende stikprøvekontrol, der foretages af ToldSkat for tilstrækkelig.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

Danske pensionsselskaber kan lige nu fortælle om afkast, der ligger og svinger i størrelsesordenen 0-3 pct. Det er langt fra sidste års to-cifrede gevinster, men der er en gode forklaringer på, at afk...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen