Berlingske Business

Forskere: Sats på bioethanol

Forskere: Sats på bioethanol - 1
Halmballer som disse vil gøre mere miljømæssig gavn i produktionen af bioethanol end hvis de afbrændes på kraftværker. Foto:

Det koster samfundet dyrt at give støtte til halmafbrænding i kraftvarmeværker. Halmen ville gøre langt større gavn, hvis den blev brugt til bioethanol, viser ny rapport.

Den danske halm bør benyttes til 2. generations biobrændstof. Det kan man gøre uden at miste noget af den el og varme, man i dag får fra biomasse. Det dokumenterer forskere fra LIFE - Det Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, som netop offentliggør nye forskningsresultater.

Resultaterne støtter den kritik, som blandt andet Novozymes rejste i Berlingske Business i mandags.

”En 2. generationsproces anvender biomassens dele mere intelligent og effektivt. I dag får vi kun kraft og varme af halmafbrænding. I stedet kan vi producere både biobrændstof, foder og energi på kraftværkerne - vi får på den måde så at sige både i pose og i sæk. I tilgift kan sådan en omlægning have positiv indflydelse på vandmiljøet, da kvælstofudvaskningen fra flerårige afgrøder som pil er mindre end fra korn. Et sådant helhedssyn giver en mere intelligent udnyttelse af vores begrænsede ressourcer, siger ph.d. studerende Niclas Scott Bentsen ved LIFE, der sammen med Bo Jellesmark Thorsen og Claus Felby fra Center for Skov og Landskab står bag undersøgelsen.

Dybt forældet
Forskerne dokumenterer ved hjælp af forsøg, at landbrugsareal, som i dag går til at dyrke foder og halm, i stedet bør bruges til dyrkning af eksempelvis energipil.

På den måde vil kraftværkerne blive kompenseret for den halm, som de i dag afbrænder. Blot at brænde halmen af er en dårligere løsning i forhold til både miljø, klima og energi sammenlignet med at anvende den til 2. generations bioethanol:

”Det er udtryk for en dybt forældet tankegang, når man bare brænder halmen af i kraftvarmeværkerne. Vi må se på, hvad der er mest samfundsøkonomisk – og det er ifølge vores resultater at udlægge arealer til energiafgrøder – og ellers bruge halmen til 2. Generations bioethanol,” siger professor Claus Felby.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen