Berlingske Business

Fastfood-spisende chauffører kan koste trafikofre

burger
Den her er ikke god for koncentrationen. Foto:

Chauffører på langfart bør skifte grill-mad ud med sund kost. Det øger trafiksikkerheden.

Pølser og burgere er, hvad mange chauffører lever af, når de kører ned gennem i Europa med deres lastvognstog. Det er for besværligt og for langsommeligt at forberede sund mad, er den typiske forklaring på den usunde levevis.

Men måske ville de overveje grøntsager og frugt i højere grad, hvis de vidste, at de dermed kunne forbedre deres reaktionsevne og derved måske undgå trafikuheld. Og spare menneskeliv.

Volvo Trucks i Holland har netop fulgt en ny dansk undersøgelse om sunde kostvaner og introducerer nu et kursus i sundhed i deres uddannelsesprogram for chauffører.

Den danske undersøgelse, som livsstilskonsulent Mette-Marie Linding gennemførte i samarbejde med Transportsektorens Uddannelsesfond, viser, at chauffører, som spiser usundt, har en længere bremselængde end de chauffører, som spiser sundere.

Kendskab til sammenhængen mellem, hvad en chauffør spiser, og trafiksikkerhed er ikke specielt ny. Man har længe vidst, at for at hjernen kan fungere optimalt og forblive frisk, har den brug for kulhydrater, som omdannes til blodsukker jævnt i løbet af dagen. Man får denne løbende forsyning ved at spise såkaldt langsomme kulhydrater. Hurtige kulhydrater som slik, sodavand og hvidt brød giver derimod korte energitilførsler, hvor man bliver træt igen efter kun en time.

Tydelig påvirkning

Det nye, som undersøgelsen viser, er, hvor tydeligt kroppen påvirkes af usund mad, og hvor hurtigt man kan restituere den og dermed forbedre trafiksikkerheden.

Mette-Marie Linding fik ideen til at undersøge diætens betydning for trafiksikkerheden, da hun blev kontaktet af en fagforening, som havde problemer med en chauffør, der på grund af sin overvægt ikke kunne trække vejret rigtigt, når han skiftede gear. Et par måneder senere var hun på bilferie i Sydeuropa og så med egne øjne, hvor dårlig mad der blev serveret på rastepladserne.

For at tjekke sammenhængen undersøgte hun to grupper – en med 23 chauffører, som fik en sund og nærende diæt i overensstemmelse med madpyramiden, og en anden, hvor deltagerne fortsatte med deres sædvanlige diæt.

Over en periode på 12 dage blev deltagernes reaktions- tider mål flere gange i en simulator. Allerede den anden dag blev der registreret forskelle i reaktionstider mellem de to grupper. Det kan forklares ved, at usund mad, som får blodsukkeret til at stige og så falde, sætter kroppen i en tilstand af ubalance, som resulterer i humørsvingninger, hovedpine, øget stress og dårlig koncentrationsevne.

De chauffører, som spiste jævnligt og sundt, og som derfor havde et mere stabilt blodsukkerniveau, havde reaktionstider, som var gennemsnitligt 16 procent højere end chaufførerne i den anden gruppe. Derudover følte de chauffører, som fik en sund diæt, sig mindre irritable og bedre tilpas på grund af deres regelmæssige madrutiner.

Stort vægttab

Undersøgelsen viste også, at det på bare 12 dage var muligt at reducere blodtryk og kolesteroltal, så nogle chauffører ikke længere havde brug for behandling. Ved undersøgelsens begyndelse havde 52 procent af deltagerne så højt blodtryk, at det krævede behandling, og 74 procent havde så højt kolesteroltal, at de skulle have medicin.

Men efter bare 12 dage på en sund diæt med jævnlige måltider seks gange om dagen, var disse tal faldet til henholdsvis 30 og 39 procent. Derudover registrerede man også følgende: de chauffører, som spiste sundere, tabte op til syv kg i løbet af de 12 dage, testen varede.

Hos Volvo Trucks i Holland blev disse resultater bemærket med stor interesse, og siden sidste efterår har virksomheden indført sundhed som et obligatorisk kursus på alle deres chaufføruddannelsesprogrammer.

- Da der er tydelig sammenhæng mellem diæt og trafiksikkerhed, synes vi, at det er vigtigt for alvor at sætte sundhed på agendaen. Overvægt er et alvorligt problem blandt erhvervschauffører på grund af deres stillesiddende arbejde. Og mange chauffører vil gerne være sundere, men de ved ikke, hvordan de skal ændre deres rutiner, siger Charles Engelaar fra Volvo Trucks marketingafdeling i Holland.

Sundhedsundervisningen omfatter information om, hvad et godt og et dårligt måltid indeholder, hvordan man får motion, når man er undervejs, tips til gode siddestillinger i lastvognen og en helbredsundersøgelse.

- Sunde chauffører er sundt for samfundet som helhed. Desuden kan der spares penge. Når ulykkesrisikoen mindskes, tilbringer lastvognene mere tid på vejene, og virksomhederne undgår at miste tid, penge og omdømme, siger Charles Engelaar.

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen