Berlingske Business

EU-støtte på vej til danske vindmøller

EU-støtte på vej til danske vindmøller - 1
Danmark skal dele 3,3 milliarder kroner med en række andre lande. Pengene skal bruges på vindmølleprojekter og en energiledning, foreslår EU-Kommissionen. Foto:

Danske energiprojekter skal også have en bid af kagen, når EU skal dele ubenyttede midler ud til forskellige projekter, foreslår EU-Kommissionen onsdag.

Gaveboden, der i alt er på 37 milliarder kroner, er et led i kommissionens økonomiske genopretningsplan.

Langt de fleste midler, 26 milliarder kroner, skal gå til energiprojekter. Kommissionen foreslår også at bruge 7,45 milliarder kroner på at sikre flere europæere en internetforbindelse. Til sidst skal 3,7 milliarder gå til Europas landdistrikter.

Som led i energidelen skal Danmark dele 3,3 milliarder kroner med en række andre lande. Pengene skal bruges på vindmølleprojekter og en energiledning, foreslår EU-Kommissionen.

EU's medlemslande har tidligere afvist forslaget fra EU-Kommissionen, da pengene normalt skal ryge tilbage i statskasserne. Nu håber kommissionen, at vinterens gaskrise samt en god fordeling af pengene vil sikre støtte i EU.

"Vores vurdering er, at det er et afbalanceret forslag, der kommer alle lande til gode," siger Johannes Laitenberger, cheftalsmand for EU-Kommissionen.

Midler til forskning
Danmark får til deling med Storbritannien, Irland, Nederlandene og Tyskland 1,1 milliard til at forske i havvindmøller i Nordsøen. Sammen med Sverige, Tyskland og Polen får Danmark samme beløb til deling til vindmølleprojekter ved Østersøen. Det er blandt andet et projekt ved Kriegers Flak, der er et lavbundet havområde mellem Sjælland og Bornholm.

Samtidig har gaskrisen tilsyneladende fået konsekvenser. EU har tidligere afvist at støtte en alternativ energiledning, Nabuco, der skal lede energi fra Det Kaspiske Hav til Europa uden om Rusland. I forslaget sætter EU-Kommissionen 1,9 milliarder kroner af til Nabuco-ledningen.

En anden energiledning, Baltic Interconnection, som Danmark, Polen og Sverige er fælles om, skal have 1,1 milliarder kroner, foreslår EU-Kommissionen.

En stor del af midlerne skal bruges på pilotprojekter med lagring af CO2 i undergrunden, de såkaldte CCS-projekter. Energiselskabet Vattenfall, der planlægger CO2-lagring i Nordjylland, får ligesom andre danske pilotprojekter ikke del i milliarderne. I stedet skal CCS-projekter i Tyskland, Nederlandene, Polen, Spanien/Portugal og Storbritannien hver have 1,9 milliarder euro, lyder forslaget fra kommissionen.

Ritzau

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen