Berlingske Business

Ekspert: Voldsomme og usædvanlige træk i SAS-konflikt

SAS-strejke i Københavns Lufthavn søndag d. 1. marts 2015
SAS-strejke i Københavns Lufthavn søndag d. 1. marts 2015 Foto:

SAS-ledelsens ultimatum til det strejkende kabinepersonale om at gå på arbejde eller blive opsagt er et voldsomt og usædvanligt træk, fastslår arbejdsmarkedsforsker.

Fronterne mellem kabinepersonalet og ledelsen i SAS er trukket meget skarpt op, og konflikten er usædvanlig af flere årsager. Det vurderer lektor ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet, Jørgen Stamhus, der fastslår, at SAS-ledelsen har trukket det ultimative våben.

"Det er meget usædvanligt at det kommer så langt ud, at man er parat til at stikke fyringssedler i hånden, hvis de ansatte ikke tager på arbejde. Men SAS-ledelsen føler sig tvunget til et markant pga. de økonomiske rammevilkår, de store tab ved strejken og konkurrencesituationen generelt. Det trækker de nu det ultimative våben med truslen om fyringer," siger Jørgen Stamhus.

SAS-ledelsen stillede søndag de ansatte et ultimatum, som de skal svare på mandag inden kl. 12.00: Meld jer klar til at arbejde eller betragt jeres ansættelse som ophørt. Det skete, efter at det stod klart, at kabinepersonalet ikke ville følge Arbejdsrettens påbud til de strejkende om at gå på arbejde igen, fordi arbejdsnedlæggelsen er overenskomststridig.

Både hovedorganisationen FTF og kabinepersonalets fagforening, CAU, har ellers opfordret medlemmerne til at genoptage arbejdet. Men ifølge talsmand for kabinepersonalet, Jakob Esposito, mangler de ansatte tillid til ledelsen.

Formand for FTF, Bente Sorgenfrey, har understreget, at de ansatte gambler med deres jobs, når de undlader at gå på arbejde. Hun har over for flere medier kaldt det afgørende, at de ansatte genoptager arbejdet.

Jørgen Stamhus kalder både SAS-ledelsens og kabinepersonalets reaktionsmønstre for usædvanlige.

"Overenskomststridige arbejdsnedlæggelser er ikke i sig selv usædvanlige. Men det er alligevel markant, at fagforeningerne opfordrer deres medlemmer i så kraftige vendinger til at gå på arbejde, uden at det hidtil har fået flere til at følge opfordringen," siger han.

Udgangspunktet for stridspunktet mellem SAS og kabinepersonalet handler om 147 SAS-ansatte, som SAS vil forflytte til det nyerhvervede datterselskab Cimber. Kabinepersonalet ønsker, at de ansatte får deres overenskomst fra SAS med sig, men det har SAS-ledelsen afvist.

Ledelsen i SAS har fastslået, at hver dag med strejke er enormt dyr og skadelig for selskabet. Derfor er ledelsen gået benhårdt efter en hurtig normalisering af trafikken med det usædvanlige skridt om fyringstrusler på stribe.

Jørgen Stamhus vurderer, at kabinepersonalet kan få en række mindre indrømmelser, men at SAS-ledelsen i store træk kommer igennem med modellen med den billigere Cimber-overenskomst.

"Man kan forestille sig, at det eksisterende kabinepersonale måske kan bevare deres eksisterende overenskomst i en længere periode, end der pt. lægges op til, før de kommer over på den nye overenskomst. Samtidig vil alle nyansættelser formentlig ske på de nye overenskomster." siger Jørgen Stamhus.

Kære læser

Berlingske har skiftet det system, vi bruger til at håndtere kommentarer til de enkelte artikler. Det betyder, at tidligere kommentarer nu er slettet. For fremtiden kan artikler kun kommenteres og debateres med et log ind til Facebook.

Med venlig hilsen

Redaktionen

Forsiden lige nu

Til forsiden

Business anbefaler

 

Business i billeder

Se alle

BrandView Hvad er Brandview?

BrandView er en service fra Berlingske Media, hvor virksomheder har mulighed for at kommunikere deres specialviden direkte til brugere og læsere af Berlingske.
Dette kan gøres på print i Berlingske og Berlingske Business, eller online på b.dk og business.dk.

Ønsker du at vide mere om BrandView, bedes du kontakte content marketing afdelingen Public Impact via e-mail: info@publicimpact.dk.

Annonce

De første kvartalsregnskaber, primært fra USA, der tegner en fortsættelse af billedet for 2017-billedet, både når det handler om teknologiorienterede forbrugsselskaber som Netflix og traditionelle sel...

Kære læser. Velkommen til business.dk.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer. Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

Vi håber derfor, at du i din adblocker vil tillade visning af annoncer fra business.dk Det er nemt og tager kun et øjeblik: Se hvordan du gør her.

Med venlig hilsen
Berlingske Business

Tilbage til artiklen